Γ. Στουρνάρας: Επένδυση για την επόμενη γενιά τα μέτρα

Στους «Νέους Φακέλους» μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, τα χαρακτήρισε ως επένδυση αυτής της γενιάς στην επόμενη, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει στο τραπέζι πρόταση για φορολογικό συντελεστή 45%. Ο ίδιος δήλωσε ότι προτάθηκε μία νέα κλίμακα με τρεις συντελεστές, με την τρόικα

να αντιπροτείνει ισοδύναμη κλίμακα όπου εμφανιζόταν συντελεστής 45%, παράλληλα με μείωση 1.500 ευρώ για όλους, κάτι το οποίο δεν επισημάνθηκε.

Για το επίδομα τέκνων διευκρίνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να προσαρμόσει το φορολογικό σύστημα με βάση συστήματα προηγμένων χωρών, αναφέροντας ότι οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. «Βάζουμε εισοδηματικό κριτήριο μέσω ΟΓΑ», σχολίασε συμπληρώνοντας πως δεν είναι δυνατόν οι τρίτεκνοι να παίρνουν επίδομα χωρίς εισοδηματικό κριτήριο.

Στη συνέντευξή του ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα εντός του 2013 αν πετύχουμε τους στόχους, υποστηρίζοντας πως η χώρα μπορεί να πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα εντός του επόμενου έτους και ενδεχομένως να είναι δυνατόν το 2014 τα μέτρα να είναι ηπιότερα. «Αν ωστόσο νερώσουμε το κρασί μας - για παράδειγμα - για το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, θα υπάρξει πίεση για παραπάνω μέτρα», υπογράμμισε.

Για τις απολύσεις στο δημόσιο σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση εντός του 2013 με καθορισμένα και συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει συμφωνία με την τρόικα στον τομέα αυτό.

«Κάναμε λάθη, αυξήσαμε μισθούς υπερβολικά και πρέπει να τα διορθώσουμε», προσέθεσε, παραδεχόμενος ότι και ο ίδιος έχει κάνει λάθη.

«Στη χώρα αυτή έχουμε υποφέρει από λαϊκισμό και διγλωσσία», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε ότι θέλει να πιστεύει πως αρχίζει να επικρατεί η φωνή της λογικής. «Πιστεύω στην ιστορία, καθώς έχει υποδείξει ότι τα πράγματα εξελίσσονται ορθολογικά. Δεν πρέπει να διακυβεύουμε την επιτυχία, γυρίσαμε τον κάβο αλλά δεν έχουμε βγει από φουρτούνα», συμπλήρωσε στη συνέντευξή του. Τόνισε πως η χώρα θα βγει από την κρίση, ενώ θα επιστρέψουν τα κεφάλαια μόλις τελειώσει μια για πάντα η «δραχμοφοβία».

Από την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της επόμενης δόσης, είπε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στην επόμενη σύνοδο για τις τελικές αποφάσεις. Ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται να δοθεί πολιτική εντολή για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα κρίνουν ανεξάρτητα εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Κατά το πρόσφατο Eurogroup για την Ελλάδα οι τόνοι υπήρξαν δραματικοί, είπε, δηλώνοντας πως στη συνάντηση ισχυρίστηκε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία «η Ελλάδα σε λίγο διάστημα δεν θα ανήκει στη δύση», καθώς θα αναγκαστεί να βρει χρήματα από αλλού.

«Εάν το Eurogroup δεν κατέληγε σε συμφωνία η Ελλάδα θα κατέρρεε πλήρως και η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με τις τράπεζες, το τρόφιμα κ

Keywords
Τυχαία Θέματα