14χρονη τροχαίο Πάτρα: Οι γονείς αποφάσισαν τη δωρεά οργάνων

Οι γονείς της 14χρονης, που έπεσε θύμα τροχαίου δυστυχήματος στην Πάτρα, πήραν τη γενναία απόφαση να δωρίσουν τα όργανά της, σε συνανθρώπους μας που περιμένουν να βρεθεί συμβατός δότης, και ήδη από το βράδυ της Τετάρτης έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία. Η 14χρονη έπεσε θύμα τροχαίου τα ξημερώματα της Κυριακής 9 Ιουλίου, όταν το μηχανάκι που οδηγούσε ο 16χρονος φίλος της συγκρούστηκε με ΙΧ, που οδηγούσε επιχειρηματίας εστίασης.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο τραυματισμός των 2 παιδιών,

με την ανήλικη να τραυματίζεται πιο σοβαρά, καθώς εκσφενδονίστηκε σε απόσταση πολλών μέτρων, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι. Τις προηγούμενες ημέρες, ο 16χρονος οδηγός της μηχανής πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Η απόφαση της οικογένειας για τη δωρεά οργάνων

Μετά από πολυήμερη παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, οι θεράποντες γιατροί ενημέρωσαν την οικογένειά της ότι η κατάσταση της άτυχης ανήλικης ήταν δυστυχώς μη αναστρέψιμη. Τα τραύματα που έχει υποστεί η άτυχη κοπέλα στο κεφάλι ήταν βαρύτατα. Οι γονείς της 14χρονης πήραν τη γενναία απόφαση να δωρίσουν τα όργανά της, σε συνανθρώπους μας που περιμένουν να βρεθεί συμβατός δότης, και ήδη από το βράδυ της Τετάρτης έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.

Ήδη ενημερώθηκε ο Διεθνής Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων και η διαδικασία της λήψης οργάνων θα ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ώρες.

Τα στοιχεία του 2023 για τις δωρεές οργάνων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχουν καταγραφεί περισσότεροι δότες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Συγκεκριμένα, έως σήμερα οι δότες οργάνων ανέρχονται σε 49, ενώ πέρυσι ολόκληρη τη χρονιά ήταν 69. Μάλιστα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός έχει καταγραφεί τους τελευταίους δύο μήνες. Έως και τον Μάιο αφαιρέθηκαν όργανα προς μεταμόσχευση από 29 αποβιώσαντες δότες, αριθμός που σήμερα έχει ανέβει στους 49, καταγράφοντας αύξηση κατά 69%. Έτος αναφοράς αποτελεί στη χώρα μας το 2008 οπότε και δωρήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός οργάνων (98). Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το έτος που είχε χαρακτηριστεί από τον βίαιο θάνατο του 22χρονου Αυστραλού τουρίστα Ντουζόν Σαμιτ στη Μύκονο και τη μεγαλειώδη απόφαση των γονέων του να δωρίσουν τα όργανά του στη χώρα μας.

Ορόσημο στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για τη δωρεά οργάνων στην Ελλάδα αποτέλεσε και ο θάνατος της νεαρής Έμμας Καρυωτάκη στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχασε τη ζωή της εξαιτίας τροχαίου. Η 21χρονη φοιτήτρια από τα Χανιά χτυπήθηκε από ασυνείδητο οδηγό που την άφησε αιμόφυρτη στην άσφαλτο. Η απόφαση των γονέων της να δωρίσουν τα όργανά της «άγγιξε» τους πολίτες και αμέσως μετά την είδηση καταγράφηκε «κύμα» αιτήσεων για κάρτα Δωρητή από τον ΕΟΜ. Ο αυξητικός ρυθμός συνεχίστηκε μετά τη δωρεά οργάνων του 6χρονου Θωμά από τα Γρεβενά, του 19χρονου Γρηγόρη από το Αγρίνιο, του 22χρονου Δημήτρη από την Πάτρα και άλλων νέων παιδιών που οι γονείς τους έλαβαν τη γενναία απόφαση να δωρίσουν ζωή μέσα από τον θάνατο των παιδιών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα