15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας

από την Ηρώ Μητρούτσικου

Έως τις 15 Οκτωβρίου θα διαρκέσει το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας. Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο Κιλκίς, το οποίο απέχει 49 χιλιόμετρα απο την Θεσσαλονίκη.

Το κουκλοθέατρο, αλλά και η παντομίμα δεν είναι τέχνες που απευθύνονται μόνο σε παιδιά. Απευθύνονται και σε ενήλικες, και, μάλιστα, υπάρχουν παραστάσεις κουκλοθεάτρου αυστηρά ακατάλληλες για ανηλίκους!!!

Το κουκλοθέατρο είναι μία

τέχνη μαγική, ένας μικρός κόσμος, όπου όλα μπορούν να συμβούν. Είναι μία τέχνη ξεχωριστή, ένα είδος θεάτρου∙ μόνο που εδώ τον ρόλο των ηθοποιών τον αναλαμβάνουν οι κούκλες ή, άλλες φορές, μαζί με τους ηθοποιούς συμπρωταγωνιστούν και κούκλες!

Για 2 βδομάδες, 21 θίασοι θα δώσουν 62 παραστάσεις στην πόλη του Κιλκίς, θα διεξαχθεί 1 διεθνές εργαστήριο κοινωνικού θεάτρου για εφήβους, 3 σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, 1 σεμινάριο για κουκλοπαίκτες, 12 εργαστήρια στα δημοτικά σχολεία του Κιλκίς, 10 εργαστήρια στα γυμνάσια και λύκεια του Κιλκίς, 1 ημερίδα για το κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση καθώς και το εφηβικό 6ο Εργαστήριο για το κοινωνικό θέατρο, στο πλαίσιο του Φεστιβαλ, με θέμα «Ίλιγγος στο πέρασμα προς το κόσμο της εργασίας».

Στο φεστιβάλ παίρνουν μέρος καλλιτέχνες, κουκλοπαίκτες και θίασοι από την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Ν.Κορέα, την Σλοβενία, την Ιταλία και την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Ισπανία την Ελλάδα.

Επίσης, από τις 3 έως τις 6 Οκτωβρίου, το Φεστιβάλ σε συνεργασία με το Ελληνικό παράρτημα της UNIMA θα παρουσιάσει τις παραστάσεις από το Φεστιβάλ : “Σώματα και αντικείμενα σε κίνηση”, το οποίο διοργανώνει η ομάδα Πλεύσις κάθε Μάιο στην Αθήνα, στο θέατρο Φούρνος.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς είναι αδελφοποιημένο και συνεργάζεται με διάφορα φεστιβάλ στο εξωτερικό (Ισπανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Ισραήλ, Πορτογαλία, Νότια Κορέα, Νότια Αφρική, Ουγγαρία, Τουρκία, Σερβία, Βέλγιο και Ιταλία).

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην επίσημη ιστοσελίδα του www.kilkis-festival.gr

Το σωματείο κουκλοπαικτών: η UNIMA, που, στην Ελλάδα, γεννήθηκε το 1990 ως τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας (UNion International de la MArionnette που ιδρύθηκε το 1929 και έχει τμήματα σε ενενήντα, περίπου, χώρες όλου του κόσμου). Λειτουργεί ως μέσο επαφής των κουκλοπαικτών της γης. Είναι οργανισμός μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός και ως στόχο έχει την προώθηση της τέχνης αυτής. Στην Ελλάδα, εκδίδει ενημερωτικά έντυπα («ΝΗΜΑ» κ.α.), διατηρεί έναν χώρο ανοικτό στο κοινό, το Κέντρο Κουκλοθεάτρου, όπου, πέρα από τις εκδηλώσεις, τα εργαστήρια και τις συναντήσεις του συλλόγου, στεγάζονται μόνιμα: δανειστική βιβλιοθήκη, βιντεοθήκη, αρχείο περιοδικών και εντύπων και κυρίως το Ιστορικό Αρχείο Ελληνικών θιάσων Κουκλοθεάτρου.

Επίσης, αναλαμβάνει την διοργάνωση της Παγκόσμιας Μέρας Κουκλοθεάτρου (21 Μαρτίου) www.unimahellas.org

Keywords
Τυχαία Θέματα