168 εκατ. παιδικά χέρια εργάζονται παγκοσμίως...

Τη στιγμή που στην καθημερινή ατζέντα των πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο «φιγουράρουν» λέξεις και έννοιες, όπως η «ανάπτυξη, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΔΟΕ) αναφέρει ότι τουλάχιστον 168 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο παρά την κατά το 1/3 μείωση από το 2000. Μάλιστα, ο ρυθμός μείωσης της παιδικής εργασίας δεν επαρκεί, προκειμένου να εξαλειφθούν οι χειρότερες μορφές εκμετάλλευσης έως το 2016.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΕ, Γκάι Ράιντερ, σημείωσε «προχωρούμε στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η πρόοδος αργεί. Εάν θέλουμε

πραγματικά να τερματίσουμε την μάστιγα της παιδικής εργασίας στο κοντινό μέλλον, θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχουν 168 εκατομμύρια καλοί λόγοι για αυτό».

Σύμφωνα με την έκθεση, σε επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή τους εργασίες βρίσκονται 85 εκατομμύρια παιδιά, από 171 εκατομμύρια το 2000. Τα περισσότερα εξ αυτών των παιδιών εντοπίζονται κυρίως στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού (περίπου 78 εκατομμύρια), αλλά η υποσαχάρια Αφρική (με περίπου 59 εκατομμύρια) είναι η περιφέρεια όπου η αναλογία των παιδιών που εργάζονται προς το σύνολο του πληθυσμού τους είναι η μεγαλύτερη ξεπερνώντας το 21%. Επίσης, περίπου 9,2 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ο αριθμός τους φθάνει τα 12 εκατομμύρια στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική.

Στη γεωργία απασχολούνται τα περισσότερα παιδιά (98 εκατομμύρια, ήτοι ένα 59%), ενώ ακολουθεί ο τομέας των υπηρεσιών (54 εκατομμύρια) και της βιομηχανίας (12 εκατομμύρια). Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η εργασία των παιδιών υποχώρησε κατά 40% μεταξύ των κοριτσιών και κατά 25% μεταξύ των αγοριών.

Η μεγάλη μείωση της παιδικής εργασίας επιτεύχθηκε ανάμεσα στο 2008 και στο 2012, όταν βάσει των υπολογισμών ο αριθμός των παιδιών τα οποία εργάζονται μειώθηκε από τα 215 στα 168 εκατ. παιδιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα