20 χρόνια από το θάνατο της Τζένης Καρέζη

Ήταν 27 Ιουλίου του 1992, όταν η Τζένη Καρέζη «έφυγε» για τη γειτονιά των αγγέλων, νικημένη από την επάρατη νόσο. Η ηθοποιός με τα εκφραστικά μάτια, που σημάδεψε τον ελληνικό κινηματογράφο, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου 1934. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευγενία Καρπούζη.

Ως παιδί αναγκάστηκε να αλλάξει πολλές φορές τόπο διαμονής, εξαιτίας των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών γονιών της. Η αγάπη της για το θέατρο φάνηκε από νωρίς, καθώς συμμετείχε

στις περισσότερες σχολικές παραστάσεις. Το 1951 πήρε μέρος στην παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που ανέβηκε στο από τους τελειόφοιτους του σχολείου της ερμηνεύοντας τον ομώνυμο ρόλο. Τον ίδιο χρόνο μπήκε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, απ΄όπου αποφοίτησε 3 χρόνια μετά.
Ο πρώτος της ρόλος στο θεατρικό σανίδι ήταν δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, στο έργο «Ωραία Ελένη». Ακολούθησαν ρόλοι δίπλα στον Αλέξη Μινωτή και την Κατίνα Παξινού (Οφηλία στον «Άμλετ», Κορντέλια στον «Βασιλιά Ληρ», Αντέλα στο «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Λόρκα κ.ά.)
Το 1955 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με τη «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» του Αλέκου Σακελάριου. Έκτοτε ακολούθησαν πάνω από 30 ταινίες, μεταξύ των οποίων, οι «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος », «Τα κόκκινα φανάρια », «Τζένη–Τζένη» κτλ. Στο Εθνικό Θέατρο έμεινε ως το 1959, παίζοντας σε έργα του Τολστόι, του Αντρέγεφ, του Ούγκο Μπετ και του Αριστοφάνη. Μετά το 1960, δημιούργησε δικούς της προσωπικούς θιάσους και συνεργάστηκε με κωμικούς, όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Μίμης Φωτόπουλος και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Το 1985 ερμήνευσε για πρώτη φορά αρχαίο δράμα με τη «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Bολανάκη, παράσταση γνώρισε επιτυχία σε Ηρώδειο και Επίδαυρο. Τελευταία της θεατρική παράσταση ήταν τα «Διαμάντια και μπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκης.
Στην προσωπική της ζωή έκανε δύο γάμους. Ο πρώτος με τον δημοσιογράφο Ζάχο Χατζηφωτίου το 1962 και ο δεύτερος με τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο το 1967, με τον οποίο και έμεινε παντρεμένη έως το τέλος της ζωής της. Με τον Καζάκο απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο.
Η Τζένη Καρέζη πέθανε στις 27 Ιουλίου του 1992 και στη μνήμη της ιδρύθηκε το ίδρυμα «Τζένη Καρέζη», με σκοπό την παρηγορητική αγωγή των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο και χρόνιες καταληκτικές νόσους και την ανακούφισή τους από τον πόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα