2,5 δισ. ευρώ σε συντάξεις και επιδόματα "μαϊμού"

Στην επανεξέταση όλων των κοινωνικών επιδομάτων προχωρά το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασίας με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, από τους 250 χιλιάδες δικαιούχους επιδομάτων θα διαγραφούν αρχικά 40.000 που δεν προσήλθαν για να απογραφούν, ενώ ο αριθμός όσων λαμβάνουν παροχές που δεν δικαιούται, αντιστοιχεί στο 20% του συνόλου.

Το

Υπουργείο Εργασίας εντόπισε 40 χιλιάδες συντάξεις ‘’μαϊμου’’, οι οποίες κόστιζαν 400 εκατ. Ευρώ το χρόνο στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι θα αναζητηθούν αναδρομικά τα 2,5 δις ευρώ, τα οποία έχουν εισπραχθεί παράνομα από το ασφαλιστικό σύστημα, ενώ από την επανεξέταση των επιδομάτων, συντάξεων και παροχών αναμένεται να εξοικονομηθούν 4,5 δις. ευρώ.

Στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι για την απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας

Στον 4ο Ειδικό ανακριτή θα παρουσιαστούν οι πέντε γυναίκες υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας, καθώς επίσης και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της υπεξαίρεσης, της πλαστογραφίας, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από την εγκληματική οργάνωση, προκαλώντας ζημιά , πολλών εκατομμύριων ευρώ στο εν λόγω ασφαλιστικό Ταμείο.


Οι κατηγορούμενες γυναίκες, οι οποίες εκμεταλλεύονταν τις θέσεις που κατείχαν στο ΙΚΑ και ενέκριναν ποσά σε ασφαλισμένους, φίλους και συγγενείς, για εικονικές παροχές, λαμβάνοντας οι ίδιες σημαντικό μέρος από τα χρήματα αυτά.

Η δράση των πέντε υπαλλήλων φαίνεται να είχε ξεκινήσει από το 2003, με αποτέλεσμα η αστυνομία να διερευνά εκατοντάδες περιπτώσεις παροχών.
Η οικονομική κατάσταση των κατηγορουμένων δείχνει να βελτιώθηκε καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο ανακριτής, κατηγορούμενη κατέβαλε 513.000 ευρώ για ανέγερση οικίας στη Δροσιά Ευβοίας, από το 2009 έως το 2011, με δηλωθέν ετήσιο εισόδημα 28.165 ευρώ, ενώ συγκατηγορούμενή της πλήρωσε 99.000 ευρώ για αγορά αυτοκινήτου και ακινήτου και 56.000 για ανέγερση οικοδομής, με μέσο οικογενειακό εισόδημα 32.603 ευρώ και τον σύζυγο της, από το 2008 έως το 2010, να μην δηλώνει εισοδήματα.

Η φερόμενη ως πρωταγωνίστρια του κυκλώματος, στο σπίτι της οποίας βρέθηκαν 956.610 ευρώ, αγόρασε, με δηλωθέν μέσο οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνούσε τις 55.000 ευρώ, το 2005 ακίνητο στο Καπανδρίτι αξίας 50.000 ευρώ, το 2010 πολυτελές τζιπ αξίας 47.000 ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά αγόρασε ακίνητο στο Βαρνάβα αξίας 221.933 ευρώ.

πηγή:imerisia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα