3 μονόλογοι και 10 άνεργοι

Η Κυριακή των Βαΐων, όπου τελειώνει η θεατρική σεζόν, πλησιάζει και έχω ανασκουμπωθεί και βλέπω θέατρο σχεδόν κάθε μέρα! Και όπως καταλαβαίνετε, ο χώρος εδώ δεν φτάνει για να αναλύσω 5 ή 6 παραστάσεις. Θα σας γράψω, λοιπόν, για τις τέσσερις καλύτερες που είδα αυτή την εβδομάδα και έτυχε οι τρεις παραστάσεις να είναι υπέροχοι μονόλογοι και μάλιστα οι δύο από αυτούς με συγγενές θέμα. Αλλά ας ξεκινήσουμε από το πιο πολυπρόσωπο έργο:

της Ηρώς Μητρούτσικου

Unemployed

Αυτή η περφόρμανς, όπως λέει και ο τίτλος

της, θίγει το πολύ επίκαιρο θέμα της ανεργίας! Δέκα Έλληνες συγγραφείς γράφουν δέκα ιστορίες, οι οποίες ερμηνεύονται από ισάριθμους ηθοποιούς. Η παράσταση βασίζεται στα κείμενα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Μητροπολιτικές Ιστορίες» (τεύχος 11, Φθινόπωρο 2011) και πρωτοπαρουσιάστηκαν φέτος στο ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης. Αυτή τη στιγμή και για ένα ακόμα Δευτερότριτο η παράσταση παρουσιάζεται στη σκηνή του πολυχώρου Bios (Πειραιώς & Ιεράς Οδού περίπου).

Πρόκειται για μια φρέσκια δουλειά, για ένα θέμα πολύ ελληνικό. Δέκα νέοι ερμηνευτές, ανάμεσα τους και οι τρεις σκηνοθέτες της παράστασης (Στ. Ζακολίκος, Ειρ. Μαργαρίτη, Κ. Φωτιάδη), αφηγούνται στο κοινό πώς απολύθηκαν, παλιά ή πρόσφατα, πώς νιώθουν, τι κάνουν ή τι δεν κάνουν τώρα που είναι άνεργοι, πώς αλλάζουν οι σχέσεις τους, πώς το βλέπουν τα παιδιά, μιλάνε ακόμα και για τα καλά της ανεργίας... Ψιθυρίζουν τους φόβους τους ή εκφράζουν δημόσια στο μικρόφωνο τις σκέψεις τους. Γίνονται ένας από εμάς, γι’ αυτό και κάποιοι από αυτούς κάθονται ανάμεσά μας!!!

Απλή και λιτή παράσταση, κείμενα με χιούμορ ή με αγανάκτηση, ανάλαφρα ή ευαίσθητα για ένα τόσο σοβαρό θέμα, χωρίς όμως να ψυχοπλακώνεσαι!!! Ίσα-ίσα, τελειώνει η παράσταση και θες κι άλλο!!! Και σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ηθοποιούς που ερμηνεύουν είναι άνεργοι (και πάντα όλοι οι ηθοποιοί είναι, για μικρές ή μεγάλες περιόδους, άνεργοι...).

Όμως, υπάρχει κι η αισιόδοξη πλευρά: ο αποκλεισμός και η απόρριψη του ανέργου συμβαδίζουν και με το ότι πια έχει χρόνο. Και εκτός από το ότι μπορείς να κάνεις και να δεις όσους δεν μπορούσες πιο πριν, η ανεργία έχει δύο στάδια μας λέει ο Μάνος Κανναβός: Την αναζήτηση της εργασίας και την αναζήτηση της ευτυχίας!!!!

Αυτοί οι δέκα ευαίσθητοι άνεργοι σας περιμένουν το επόμενο Δευτερότριτο στις 9 στο Bios να τα πείτε και υπόσχονται ότι θα προσπαθήσουν ξανά να τους δείτε....

I am my own wife

Το «Εγώ είμαι η γυναίκα της ζωής μου» είναι μία εκπληκτική παράσταση, που παίζεται επίσης στο Bios τις ίδιες μέρες με το «Unemployed», αλλά στο πέτρινο υπόγειο του πολυχώρου! Το έργο είναι του Νταγκ Ράιτ και έχει κερδίσει δεκάδες θεατρικά βραβεία, ακόμα και το Τόνι, καθώς και το Πούλιτζερ το 2004 ως το καλύτερο θεατρικό έργο.

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Γερμανού Lothar Berfelde, που γεννήθηκε το 1928 στο Βερολίνο. Μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου άρχισε να συλλέγει αντικείμενα από τα βομβαρδισμένα σπίτια και να ντύνεται γυ

Keywords
Τυχαία Θέματα