30 χρόνια από τα Φόκλαντ

Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την έναρξη του πολέμου των Φόκλαντ, όταν στις 2 Απριλίου 1982 η χούντα της Αργεντινής προσπάθησε αιφνίδια να καταλάβει τα νησιά, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Βρετανίας. Μετά την πρόσκαιρη κατάληψή τους από τις δυνάμεις της Αργεντινής, η Βρετανία αντέδρασε και ανακατέλαβε τα νησιά. Το όλο πολεμικό επεισόδιο διήρκεσε 74 ημέρες είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 255 Βρετανών και 649 Αργεντινών στρατιωτών, ναυτών και αεροπόρων, και τριών κατοίκων των Φώκλαντ, ενώ άφησε πίσω του πάνω από 1800 τραυματίες.

Έτσι κατά τη χθεσινή επέτειο οι δύο

αντιμαχόμενες πλευρές επιβεβαίωσαν ότι οι πόλεμοι τελειώνουν, αλλά οι μνήμες μένουν. Οι Αργεντίνοι κατηγόρησαν τους Άγγλους για «αποικιοκρατία» και «στρατιωτικοποίηση του Νοτίου Ατλαντικού», ενώ οι τελευταίοι μίλησαν για «επιθετική εισβολή» εναντίον τους και «θεμελιώδες λάθος».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια οι κάτοικοι των Φόκλαντ δοκιμάστηκαν από μια επιθετική ενέργεια που σκοπό είχε να τους στερήσει την ελευθερία... Είμαστε δικαίως υπερήφανοι για τον ρόλο που έπαιξε η Βρετανία στην επανόρθωση ενός μεγάλου λάθους».

Από την πλευρά τους, χιλιάδες Αργεντινοί τίμησαν τη χθεσινή επέτειο συμμετέχοντας σε αγρυπνία στο λιμάνι Ουσουάια. Στο Μπουένος Αϊρες πραγματοποιήθηκε πορεία με προορισμό το κτίριο της βρετανικής πρεσβείας, ενώ στις εκδηλώσεις μνήμης πήρε μέρος και η πρόεδρος, Κριστίνα Φερνάντες, η οποία χαρακτήρισε τη βρετανική κατοχή «γελοία, παράλογη και άδικη».

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα