79 «βήματα» προς τη… φτώχεια

-Με στόχο την «ανάπτυξη» επιβλήθηκαν στην κυβέρνηση από τους δανειστές μας 79 νέα μέτρα, που θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι και τις εκλογές.

-Από την άλλη, ακόμη και παραδοσιακοί «εχθροί» στους κόλπους της κοινωνίας, όπως το δίπολο εργαζόμενοι-εργοδότες, συμφωνούν ότι πρόκειται για μέτρα-καταστροφή.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Η ζωή των Ελλήνων δεν θα είναι πια ίδια με την είσοδο της άνοιξης. Η νέα

δανειακή σύμβαση και τα 130 δισ. ευρώ δεν θα φέρουν ανακούφιση, αλλά βαθιά ύφεση στην κοινωνία. Οι νόμοι ήρθαν ήδη στη Βουλή, κάποιοι ψηφίστηκαν, οι υπόλοιποι σίγουρα θα ψηφιστούν, κανένας όμως δεν πιστεύει ότι θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. Σε αυτό συμφωνούν όλοι πλην της ελληνικής κυβέρνησης. Εκείνοι, ωστόσο, που θα υποστούν τις αλλαγές, μιλούν για το ζοφερό μέλλον που περιμένουν.

ΓΣΕΕ: «Μνημόνιο-Προκρούστης»

Από τις 24 Φεβρουαρίου τίποτα δεν είναι ίδιο στο πεδίο της εργασίας. Η χώρα δεν είναι πια ευρωπαϊκή σε επίπεδο μισθών και εργασιακών σχέσεων. Οι εφαρμοστικοί νόμοι για τη μείωση του κατώτατου μισθού, την κατάργησης της μετενέργειας και της διαιτησίας, αλλά και την κατάργηση της μονιμότητας «σε όλες τις υπάρχουσες παραδοσιακές συμβάσεις» ψηφίστηκαν. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προβλέπουν ζοφερό το μέλλον τους. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος κάνει λόγο για μνημόνιο-Προκρούστη και προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις. Το ίδιο και ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, που τονίζει πως η κατάργηση της μονιμότητας είναι αντισυνταγματική.

ΕΣΕΕ: «Εν αναμονή 60.000 νέων λουκέτων…»

Και εκεί που θα περίμενε κανείς τουλάχιστον οι εργοδότες να τρίβουν τα χέρια τους, συμβαίνει το εντελώς αντίθετο: τώρα εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα «σβήσει». Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, οι επισκέψεις της τρόικας στη χώρα μας και οι ανακοινώσεις νέων μέτρων έχουν αρνητική επίδραση στην εξέλιξη του Δείκτη Κύκλου Εργασιών του εμπορίου και γενικότερα στην κατανάλωση της ελληνικής αγοράς, ενώ όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, «οι άνθρωποι της αγοράς γνωρίζουμε ότι δεν θα αντέξουμε για πολύ με τις σημερινές συνθήκες, όμως παλεύουμε να παραμείνουμε ζωντανοί και θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο νέος μαραθώνιος, που μας ζητούν να τρέξουμε, θα έχει τερματισμό».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ, περισσότεροι από 60.000 έμποροι της Αττικής πιστεύουν ότι θα βάλουν «λουκέτο» μέσα στο 2012! Το ίδιο απαισιόδοξοι και οι βιομήχανοι, στο όνομα της διευκόλυνσης των οποίων ανετράπησαν οι εργασιακές σχέσεις. Ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μίχαλος αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Το ΕΒΕΑ εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είχε την επιτυχία που παρουσιάζεται. Η χώρα υπέγραψε μια λεόντειο συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της, που είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί άμεσα, τουλάχιστον ως προς το σκέλος που αφορά την ενίσχυση της χώρας, όχι για να αποπληρώνει δάνεια, αλλά για να πραγματοποιεί επενδύσεις».

Το κοι

Keywords
Τυχαία Θέματα