Aποκλειστικά μέσω διαδικτύου πλέον η διανομή video και μουσικής...

Η διανομή περιεχομένου, όπως είναι η μουσική, οι ταινίες αλλά και τα video παιχνίδια, γίνεται όλο και περισσότερο με ψηφιακό τρόπο και δη μέσω του Διαδικτύου, με αποτέλεσμα κλάδοι όπως είναι αυτός των δισκοπωλείων αλλά και των καταστημάτων πώλησης και ενοικίασης ταινιών και παιχνιδιών, να βρίσκονται σε συνεχή πτώση. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά πλέον έχει κάνει αισθητή την εμφάνιση του τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.
Τα

στοιχεία από μία ανάλυση που πραγματοποίησε πρόσφατα η εταιρεία IBIS World είναι άκρως ενδιαφέρονται και χαρακτηριστικά της τάσης που υπάρχει στο χώρο της διανομής περιεχομένου. Οι πωλήσεις των δισκοπωλείων το 2010 στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθαν σε 1,804 δισ. δολάρια με τη μείωση σε σχέση με το 2000 να είναι της τάξεως του 76,3%, ενώ αντίστοιχα τα έσοδα για τα καταστημάτων ενοικίασης DVD, παιχνιδιών και video μειώθηκαν την περίοδο 2000-2010 κατά 35,7% στα 7,839 δισ. δολάρια. Η πτώση αναμένεται να συνεχιστεί και την περίοδο 2010 – 2016 κατά –39,7% για τα δισκοπωλεία και κατά –19,3% για τα DVD clubs.

Αντίστοιχα, ο αριθμός των δισκοπωλείων την περίοδο 2000-2010 μειώθηκαν κατά 77,4% στα 2.916 και για τα DVD clubs κατά 34,8% στα 17.369. Μέχρι το 2016, αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω μείωση κατά –11,6% για τα δισκοπωλεία και κατά –11,2% για τα DVD clubs.
Αντίστοιχα στοιχεία για την Ελλάδα δεν υπάρχουν, αλλά το γεγονός και μόνο ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει πλέον αλυσίδα δισκοπωλείων στη χώρα μας, αποτελεί μία σαφή ένδειξη της κρίσης που έχει επέλθει στο συγκεκριμένο χώρο.
Η μείωση των πωλήσεων των δισκοπωλείων δεν σημαίνει και απαραιτήτως ότι οι καταναλωτές δεν ακούνε μουσική. Η πειρατεία και τα παράνομα downloads σαφώς έχουν επηρεάσει τη συγκεκριμένη αγορά, από την άλλη παρουσιάζεται αύξηση στις πωλήσεις νομίμως «κατεβασμένων» τραγουδιών. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 2011, οι πωλήσεις ψηφιακής μουσικής αυξήθηκαν κατά 8% σε παγκόσμιο επίπεδο και τα έσοδα από τα νόμιμα downloads ανήλθαν σε 5,2 δισ. δολάρια.

Αυτό που έχει συμβεί στη μουσική είναι πως πλέον υπάρχει μία σειρά από ψηφιακές υπηρεσίες που επιτρέπουν στον καταναλωτή να αποκτήσει νόμιμα, πολύ γρήγορα και με χαμηλό κόστος (0,99 λεπτά ανά τραγούδι) την αγαπημένη του μουσική. Το iTunes της Apple είναι ίσως η πιο γνωστή υπηρεσία αλλά θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχουν πολλές αντίστοιχες υπηρεσίες ακόμη και στην Ελλάδα. Επιπλέον, υπάρχουν και συνδρομητικές υπηρεσίες, όπως το Spotify, όπου ο καταναλωτής ακούει όσα τραγούδια θέλει καταβάλλοντας ένα μηνιαίο αντίτιμο. Μάλιστα, οι υπηρεσίες προσφέρονται και υπό τη μορφή εφαρμογών (apps) για smartphones.

Το ίδιο μοντέλο έχει αρχίσει πλέον να επεκτείνεται και στο χώρο των ταινιών και του video με πολυάριθμες υπηρεσίες όπως το Netflix και το Hulu που επιτρέπουν σε έναν καταναλωτή να δει όποια ταινία θέλει νόμιμα, ενώ στο εξωτερικό από το iTunes, το Amazon και το Google Play μπορεί κάποιος να «κατεβάσει» νόμιμα video περιεχόμενο. Προς τ
Keywords
Τυχαία Θέματα