El Pais: «Η ελληνική ακροδεξιά κερδίζει τη μάχη του δρόμου»

Με την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα καταπιάνεται η ισπανική El Pais, η οποία φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Η ελληνική ακροδεξιά κερδίζει τη μάχη του δρόμου». Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να εδραιωθεί «ως κράτος μέσα στο

κράτος» με το να «πατάει» στα κοινωνική προβλήματα της χώρας.

Η ισπανική εφημερίδα αναφέρει ότι γίνονται ουρές στα γραφεία της οργάνωσης στον σταθμό Λαρίσης με δεκάδες ηλικιωμένους και όχι μόνο να θέλουν να εκθέσουν το πρόβλημά τους.

«Η Χρυσή Αυγή παρουσιάζεται ως ικανή να καλύψει το κενό που αφήνει πίσω του το κράτος. Στην επίσημη ιστοσελίδα και στις τοπικές οργανώσεις ανακοινώνονται διανομές τροφίμων, γραφεία εύρεσης εργασίας, επισκέψεις σε σπίτια ηλικιωμένων ή επιχειρήσεις σε κρίση. Όλα με τη φράση: “μόνο για τους Έλληνες”».

Ο δημοσιογράφος που υπογράφει το κείμενο αναφέρει ότι με το δίκτυο που δημιούργησε το κόμμα τα τελευταία 2 χρόνια είναι εύκολο να καταλάβει κανείς «πώς ένα κόμμα του 0,5% στις ευρωεκλογές, κατάφερε να βγάλει 19 βουλευτές και τους διπλάσιους, αν γίνονταν σήμερα εκλογές». Μάλιστα, μεταφέρει την εμπειρία του περιγράφοντας την εικόνα που αντικρίζει στην είσοδο των κεντρικών γραφείων: δύο «φουσκωτοί», με μαύρες μπλούζες.
«Προσφέρουμε φαγητό, προσπαθούμε να βοηθήσουμε ανθρώπους να βρουν εργασία. Ο κόσμος μάς διηγείται τα προβλήματά του με τους μετανάστες, αυτά που η αστυνομία δεν μπορεί να λύσει και εμείς τούς βοηθάμε με τις δικές μας μεθόδους», αναφέρουν τα μέλη της οργάνωσης και συμπληρώνουν ότι «προσδιοριζόμαστε ως Έλληνες εθνικιστές. Το πώς μας αποκαλούν οι υπόλοιποι δεν μας ενδιαφέρει».

Σε άλλο ερώτημα για τις σχέσεις με την αστυνομία, η απάντηση είναι: «η σχέση μας δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ το 50% των αστυνομικών μάς στηρίζει», ενώ γίνεται μνεία και στο Χυτήριο με μέλος της οργάνωσης να απαντά ότι «δεν μπορεί κάποιος να λέει ό,τι θέλει και να πιστεύει ότι δεν θα συμβεί κάτι για αυτό».

Keywords
Τυχαία Θέματα