Eπιτάφιος μέσω livestream και προσευχή με sms!

Καμιά εταιρεία, κανένας σύλλογος και κανένα σωματείο δεν μπορεί να υπάρχει πια χωρίς διαδικτυακή παρουσία. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να κάνει η εκκλησία, που στους εκατοντάδες αιώνες ύπαρξής της έχει χρησιμοποιήσει κάθε υπαρκτό μέσο για να επιτελέσει την αποστολή της. Σήμερα η λειτουργία της καθολικής εκκλησίας μεταδίδεται από την τηλεόραση, η καθημερινή ευχή ως podcast,

η ζωή των Αγίων ως μήνυμα σε βίντεο. Και από τότε που τα κινητά τηλέφωνα έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των Καθολικών στον κόσμο, υπάρχει μια διαδικτυακή σελίδα που στέλνει θρησκευτικές τελετές με SMS, όπως πχ. τον Εσπερινό έναντι 3,5 ευρώ το μήνα, αλλά το "Αμήν" δωρεάν.

O μπλε καθεδρικός ναός που λέγεται facebook τελειοποίησε την κοινωνική συνύπαρξη χωρίς θεολογικού τύπου εποικοδομήματα. Παρέχει ανθρώπινη εγγύτητα, παρηγοριά και εμπιστοσύνη, ένας θαυμαστός κόσμος που απέχει μόνο ένα κλικ του ποντικιού. Σε αυτόν τον κόσμο η Εκκλησία προσπαθεί να πάρει τη θέση που της αναλογεί, πόσο μάλλον που η αγάπη προς τον πλησίον είναι προνομιακό θέμα της. Το γερμανικό κοινοβούλιο δεν μπορεί, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και καμιά θρησκευτική κοινότητα στον κόσμο. Σε έναν κόσμο που εκατομμύρια άνθρωποι συνθέτουν τον καμβά της πίστης τους ατομικά – ένα άγαλμα του Βούδα στο μπάνιο, λίγη γιόγκα το βράδυ και λίγος επιτάφιος τη Μ. Παρασκευή - η εκκλησία αισθάνεται την πρόκληση να μπει στον ανταγωνισμό για τα περισσότερα like.

Κι έτσι το facebook έγινε χώρος και για τις θρησκείες. Υπάρχουν ατέλειωτες παπικές σελίδες, ακόμη περισσότερες για τον Ιησού και τη Βίβλο. Οι περισσότερες διαδραστικές συνομιλίες δε γίνονται στις σελίδες οπαδών της Ρεάλ Μαδρίτης. Για παράδειγμα το Jesus daily διαθέτει τους πιο δυναμικούς χρήστες. Δημιουργός της συγκεκριμένης σελίδας , ένας Αμερικανός γιατρός ονόματι Ααρών Ταμπόρ που τροφοδοτεί την κοινότητα των 12, 5 εκατομ. νέων χρηστών με καθημερινές ρήσεις, φωτογραφίες του Ιησού και στιχάκια από τη Βίβλο.

Το facebook αποτελεί χώρο εκκλησιασμού, μαζικής αναζήτησης του θρησκευτικού συναισθήματος. Είναι η θρησκεία των ανθρώπων που ανακάλυψαν στο διαδίκτυο μια νέα πνευματική εστία και που αναζητούν την αποκάλυψή της μέσα από το google. Οι σύγχρονοι άνθρωποι της εκκλησίας δεν έχουν ταμπού, κινούνται στον εικονικό χώρο με την ίδια άνεση που προσεύχονται κάτω από την εικόνα της Παναγίας. Έτσι οι πιστοί και οι κληρικοί έρχονται πιο κοντά.. έστω και με ένα ψηφιακό κλίκ..

Keywords
Τυχαία Θέματα