Eurogroup: Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος…

Ναι μεν στηρίζουν την Ελλάδα -οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης- αλλά… περιμένουν η χώρα μας να κάνει πράξη όλα όσα έχει δεσμευτεί, αλλιώς… «ουκ αν λάβει παρά του μη έχοντος», είπαν μετ’ επιτάσεως στον Γιάννη Στουρνάρα κατά την διάρκεια του χθεσινού Eurogroup και της επίσημης πρώτης του ως υπ. Οικονομικών στις Βρυξέλλες!

Οι οριστικές αποφάσεις

για την Ελλάδα και η έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα συζητηθούν από τώρα έως το νέο Eurogroup στις 20 Ιουλίου, διάστημα το οποίο θεωρείται ότι θα είναι αυτό οπότε θα κριθούν τα πάντα, αφού τότε αναμένεται το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κληθεί να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης μας.

Μέχρι τότε, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αποδείξει ότι και θλει και ότι μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, κερδίζοντας παράλληλα και μέρος του χαμένου χρόνου.

Προηγουμένως, θα έχει προηγηθεί η έκθεση της τρόικας για την πρόοδο στην ελληνική οικονομία.

Είναι πέρα από βέβαιο, το ότι μόνο θετική δεν θα είναι η έκθεση αυτή, δεδομένων των σοβαρών αποκλίσεων από τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα.

Στην νέα σύνοδο του Eurogroup ο κος Στουρνάρας, που αναμένεται να προσέλθει με πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, έθεσε υπ’ όψιν των ομολόγων του το θέμα της επιμήκυνσης και της αλλαγής όρων του Μνημονίου, ώστε να μην βαθύνει ακόμη περισσότερο η ύφεση.

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει πρώτα να δείξει έργο και μετά να θέσει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα αλλαγής του Μνημονίου.

Κατά την διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, αυτό που συζητήθηκε κυρίως ήταν ο τομέας των μεταρρυθμίσεων, η πρόοδος του οποίου -κατά την τρόικα- είναι πολύ μικρή και σημαντικά χαμηλότερη των προσδοκιών.

Ωστόσο, τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσουν γρήγορα οι διαρθρωτικές αλλαγές, που έχει ως συμβατική της υποχρέωση να υλοποιήσει η χώρα μας.

Επίσης, ο Έλλην υπουργός Οικονομικών έδωσε χρονοδιάγραμμα, επί συγκεκριμένων ενεργειών οι οποίες θα γίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, διευκρινίζοντας το ότι ένα μεγάλο μέρος της απόκλισης στα δημοσιονομικά οφείλεται στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση.

Πάντως, αν και οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων στο χθεσινό Eurogroup ήταν ιδιαιτέρως ηυξημένες, όλοι οι εταίροι μας εξέφρασαν την πρόθεσή τους να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αφού κι εφ’ όσον η χώρα μας δείξει ότι έχει την διάθεση και την πρόθεση να συνεργαστεί, ώστε έτσι να τύχει της στήριξής τους.

Εις εκ των υποστηρικτών ήταν και ο ίδιος ο κος Β. Σόιμπλε, ο οποίος με σχετική επιστολή, που στάλθηκε από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών μέσω e-mail προς το Γ. Στουρνάρα δήλωσε: «Να είσαι σίγουρος ότι έχεις την υποστήριξή μου σε αυτή την προσπάθεια. Ανυπομονώ να έχουμε μια εποικοδομητική συνεργασία». Η εν λόγω επιστολή εστάλθη, αφού είχαν προηγηθεί τα συγχαρητήριά του και οι ευχές του για επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει.

Νωρίτερα, στήριξη προς το Γ. Στουρνάρα και στην

Keywords
Τυχαία Θέματα