Fitch: Με την ψήφιση των μέτρων μειώθηκε ο κίνδυνος του Grexit

Μειώνεται βραχυπρόθεσμα ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά απαιτείται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους για να καταστεί βιώσιμο το χρέος, αναφέρει η Fitch Ratings.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Πιστεύουμε ότι μόνο ο συνδυασμός μεγαλύτερων μειώσεων των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα

από την ευρωζώνη, η αποποίηση των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχει και η μεταφορά του κόστους στήριξης των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους».

Παράλληλα, η Fitch προβλέπει ότι το χρέος της χώρας θα φτάσει στο ανώτατο επίπεδο το 2014-2015, στο 192% του ΑΕΠ (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανώτατο επίπεδο 170% το 2013) και δύσκολα θα υποχωρήσει κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2020.

Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα εγκρίνει την παράταση του προγράμματος κατά δυο χρόνια, κάτι ναι μεν μετριάζει τις οικονομικές επιπτώσεις της λιτότητας, αλλά αυξάνει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας την περίοδο 2013-2016 κατά 22 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα