Guardian: Τα έξι μεγαλύτερα προβλήματα της Ιταλίας

Οικονομική κρίση, πολιτική αστάθεια, διαφθορά, οργανωμένο έγκλημα, μισογυνισμός, ανεργία των νέων είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας, που θα προκύψει από τις εκλογές στις 25 Φεβρουαρίου. Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» ξεχώρισε τα έξι πιο σοβαρά, εν όψει των εκλογών:

1. Η κρίση στην οικονομία

Η χώρα έχει βυθιστεί στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 20 ετών, με την οικονομία να συρρικνώνεται τα τελευταία έξι τρίμηνα. Η ανεργία έχει

φθάσει στο 11% στον γενικό πληθυσμό και καλπάζει στο 36% για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Επί του απερχόμενου μη εκλεγμένου τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι το έλλειμμα έπεσε από 4,2% στο 2,9% του ΑΕΠ, κάτω από το πλαφόν του Μάαστριχτ. Αλλά το δημόσιο χρέος (1,9 τρισ. ευρώ) είναι το μεγαλύτερο σε σχέση με το ΑΕΠ στην Ευρώπη, μετά το ελληνικό.

2. Η θέση της γυναίκας

Πριν από δύο χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλίδες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την μπούνγκα – μπούνγκα πολιτική του Μπερλουσκόνι, του πρώην πρωθυπουργού που βρισκόταν τότε στη δίνη ροζ σκανδάλων.

Αλλά οι γυναίκες στην Ιταλία έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους για να βελτιώσουν τη θέση τους. Τις κρατούν πίσω οι πολιτισμικές διακρίσεις, η μικρή πολιτική αντιπροσώπευση, οι χαμηλότερες αποδοχές από εκείνες των ανδρών και η υψηλή ανεργία – στο 46,5%, 12 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο στην ΕΕ.

3. Η βραδυκίνητη και πολιτικοποιημένη Δικαιοσύνη

Κινείται αργά και μερικές φορές εμφανίζεται επικίνδυνα πολιτικοποιημένη. Σε επικριτική έκθεση για την ιταλική Δικαιοσύνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης συνιστά «μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό και λιγότερο κοστοβόρο». Υπολογίζεται ότι εξαιτίας του το ιταλικό Δημόσιο χάνει το 1% του ΑΕΠ.

4. Οργανωμένο έγκλημα και διαφθορά

Αν υπάρχει μία βιομηχανία που δεν υποφέρει από την κρίση, αυτή είναι το οργανωμένο έγκλημα. Τα περισσότερα κόμματα έχουν εξαγγείλει σκληρούς νόμους κατά της διαφθοράς και της μαφίας. Η διαφθορά κοστίζει στο ιταλικό δημόσιο 60 δισ. ευρώ ετησίως και το οργανωμένο έγκλημα περισσότερα από 170 δισ. ευρώ, σχεδόν το 11% του ΑΕΠ. Το δε ξέπλυμα μαύρου χρήματος αντιστοιχεί στο 12% του ΑΕΠ τον χρόνο.

5. Η πολιτική αστάθεια

Η Ιταλία έκανε περισσότερες εθνικές εκλογές και είχε περισσότερες κυβερνήσεις από κάθε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μόνο μία κυβέρνηση κατάφερε να εξαντλήσει πενταετή θητεία από το 1945. Η πολιτική αστάθεια αποτελεί μόνιμο χαρακτηριστικό του συστήματος. Σήμερα την ενισχύει ο εκλογικός νόμος. Οι υποσχέσεις των κομμάτων να τον αλλάξουν δεν έχουν γίνει ακόμη πράξη.

6. Το χάσμα ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά και τον φτωχό Νότο

Η ζωή έχει γίνει πιο δύσκολη για όλους τους Ιταλούς, αλλά σχεδόν αβίωτη στα φτωχά μέρη του Νότου, στο Μezzogiorno. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 400 χρόνια για να φθάσουν οι Νότιοι στο επίπεδο του πλούσιου ιταλικού Βορρά ως προς την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και το βιοτικό επίπεδο.

Βιοτεχνίες και βιομηχανίες βάζουν λουκέτο κάθε ημέρα. Σχεδόν 150.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί και περισσότεροι από 1,4 εκατ. άνθρωποι έφυγαν για να βρουν κάπου αλλού καλύτερη τύχη.

Βασικά αγαθά, τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, έχουν ακριβύνει κατά 5%. Μια οικογένεια με δύο παιδιά χρειάζεται εφέτος άλλα 680 ευρώ για να τα βγάλει πέρα την ώρα που μειώνονται οι μισθοί και αυξάνονται οι φόροι. Σήμερα 10,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας στην Ιταλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα