H ασπιρίνη προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο

Διάφορες μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι, μεταξύ άλλων, η ασπιρίνη δρα προληπτικά κατά του καρκίνου του εντέρου, του προστάτη και του οισοφάγου. Μια νέα ασιατική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που παίρνουν ασπιρίνη τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, για ένα τουλάχιστον μήνα, έχουν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων από τις υπόλοιπες, είτε καπνίζουν, είτε όχι.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη,

καθώς μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 1.000 γυναικών, 400 με καρκίνο και 814 υγιών και διαπίστωσαν ότι η τακτική λήψη ασπιρίνης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου σε ποσοστό 50% ή και παραπάνω.

Επίσης οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει ότι η ίδια η ασπιρίνη έχει άμεσα αντικαρκινική δράση, όμως σαφώς συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων . Ακόμη οι ασιάτες επιστήμονες δήλωσαν ότι το όλο ζήτημα δεν έχει λυθεί ακόμα και θα χρειαστέι περαιτέρω ανάλυση, ώστε να διερευνηθούν τα αποτελέσματα, όπως επίσης και ότι η έρευνά τους δεν πρέπει να θεωρείται πως έχει καταλήξει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα.

Πάντως, σύμφωνα με την μελέτη, μεγαλύτερη ωφέλεια φαίνεται να έχουν οι καπνίστριες που παίρνουν τακτικά ασπιρίνη, καθώς σε αυτές η μείωση του κινδύνου έφθασε το 62% έναντι 50% για τις μη καπνίστριες. Όμως αν και είναι σχετικά μεγάλη η διαφορά του κινδύνου μεταξύ όσων παίρνουν τακτικά ασπιρίνη και όσων δεν παίρνουν, η μείωση του ατομικού κινδύνου για την κάθε γυναίκα είναι μάλλον μικρή.

Keywords
Τυχαία Θέματα