Mε την ΠΕΔΑ o ΠΕΣΥΔΑΠ για το Ελληνικό

Με ανακοίνωσή του ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας - Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), ως φορέας μελέτης των διαδημοτικών προβλημάτων των περιοχών που καλύπτουν οι δήμοι-μέλη του και με στόχο την παροχή συμβουλών σε θέματα περιβάλλοντος και την εκπόνηση μελετών, έργων και ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με το περιβάλλον, συντάσσεται με τις θέσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) αναφορικά με την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Στο σχετικό δελτίο

τύπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Την στιγμή, που για παράδειγμα στον Δήμο Πειραιά αναλογούν μόλις 2.5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, εξυπακούεται ότι η διεκδίκηση επιπρόσθετων ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου εντός των μεγάλων αστικών κέντρων είναι το μεγαλύτερο στοίχημα των ημερών μας. Στο πλαίσιο αυτό, η διεκδίκηση της αξιοποίησης του Ελληνικού και η ανταποδοτική χωροθέτηση μεμονωμένων χώρων πρασίνου ή πράσινου δικτύου στις γύρω περιοχές και την Αθήνα, προς όφελος των Δήμων και της ποιότητας ζωής των πολιτών, είναι μονόδρομος.
Αυτή είναι και η άποψη που διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ, όπου συμμετέχει και ως μέλος. Ζήτησε την αναθεώρηση του ετεροβαρούς σχεδίου του ΥΠΕΚΑ, που προτάσσει την οικονομική διάσταση έναντι της περιβαλλοντικής και ζήτησε από όλους τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης να υπερασπίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Μια θέση πλήρως εναρμονισμένη με το ψήφισμα της ΠΕΔΑ.
Το Ψήφισμα της ΠΕΔΑ για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού

Στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου, του εφαρμοστικού νόμου και του δεύτερου μνημονίου η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τους τελευταίους μήνες διαδικασίες για την «αξιοποίηση» του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας του Αγ.Κοσμά με σκοπό την πλήρη εκποίηση του χώρου με αποκλειστικό σκοπό τη συμβολή στην αποπληρωμή του «εθνικού χρέους».
Μάλιστα για το σκοπό αυτό κατατέθηκε την 1 Μαρτίου 2012 στη Βουλή σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ με τίτλο «αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού», σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται τα εξής:
• Δίνονται απεριόριστες δυνατότητες για την εκμετάλλευση του χώρου συνολικής έκτασης 6.200στρ, χωρίς ένα προγραμματικό πλαίσιο που να συνδέει το Ελληνικό με το μητροπολιτικό συγκρότημα της Αθήνας και τις ανάγκες των κατοίκων της πρωτεύουσας.
• Παρότι η αυτοδιοίκηση, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς (ΕΜΠ, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο) έχουν συστηματικά τα τελευταία χρόνια εκφράσει την άποψη και τεκμηριώσει την ανάγκη δημιουργίας ενός δημόσιου Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου στο Ελληνικό για όλους τους κατοίκους της Αθήνας, με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ πρακτικά καταργείται η προοπτική αυτή. Επισημαίνεται μάλιστα ότι το «μητροπολιτικό πάρκο» των 2.000στρ. που περιγράφει το νομοσχέδιο ούτε κοινόχρηστο είναι, ούτε ενιαίο και συνεχόμενο.
• Ακυρώνεται ο συνταγματικά κατοχυρωμένος κοινόχρηστος χαρακτήρας και η απρόσκοπτη πρόσβαση της παραλίας και του αιγιαλού. Παράλληλα υπάρχει δυνατότητα απεριόριστων παρεμβάσεων στην ακτή και

Keywords
Τυχαία Θέματα