Mικρο-φύκια θα χρησιμοποιηθούν αντι πετρελαίου ως βιοκάυσιμο

Τα μικρο-φύκια, πηγή βιοκαυσίμων, που μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο, είναι ένας τομέας που θα αναπτυχθεί ιδιαίτερα λόγω των επενδύσεων και των καινοτόμων τεχνολογιών απόσπασης, εκτιμούν αμερικανοί εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Ενέργειας της Αμερικής, τα μικρο-φύκια θα μπορούν τελικά να αντικαταστήσουν έως το 17% των αμερικανικών πετρελαϊκών εισαγωγών χρησιμοποιώντας τα μικρο-φύκια ως πηγή βιοκαυσίμων.

Μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ,

έχουν χρηματοδοτηθεί 30 προγράμματα για την παραγωγή βιοκαυσίμων από μικρο-φύκια έναντι επενδύσεων συνολικού ύψους 85 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Originoil είναι μια από τις εταιρίες στις ΗΠΑ μαζί με την Sapphire Energy, που επένδυσε ο Μπιλ Γκέιτς και εφαρμόζουν αποδοτικές τεχνολογίες εξαγωγής του καυσίμου που παράγεται από αυτούς τους θαλάσσιους μικρο-οργανισμούς. Παράλληλα, οι πετρελαϊκές εταιρίες Exxon και Shell θα επενδύσουν και αυτές στην προοπτική των μικρο-φυκιών, μέσω της σύμπραξή τους με τις εταιρίες Synthetic Genomics και Cellana

«Στις ΗΠΑ τα βιοκαύσιμα που αντλούνται από φύκια θα παραχθούν αρχικά για τις ένοπλες δυνάμεις και τις αερομεταφορές. Συνεπώς εκ του γεγονότος αυτού θα πρέπει να αναμένουμε πιθανώς την έναρξη της προσεχούς δεκαετίας για διάθεση ευρείας κλίμακας για τους αυτοκινητιστές», εξηγεί ο πρόεδρος της Originoil.

Μόνο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προβλέπει την αντικατάσταση στην προσεχή οκταετία του 50% της κατανάλωσής του σε καύσιμα από βιοκαύσιμα, τα οποία δεν ανταγωνίζονται καλλιέργειες για την ανθρώπινη διατροφή.

Συγκριτικά με άλλες πηγές βιοκαυσίμων, αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι πολύ πιο παραγωγικοί, με μια δυνητική απόδοση μέχρι 25.000 λίτρα έναντι 6.000 λίτρων για το φοινικέλαιο, στο εκτάριο.

Αντίθετα με το καλαμπόκι, η παραγωγή του βιοκαυσίμου από μικρο-φύκια δεν έχει καμία επίδραση στην διατροφική παραγωγή ή στη διαθεσιμότητα του πόσιμου νερού, όπως εξηγούν οι επιστήμονες και οι υπεύθυνοι των εταιρειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα