Oracle εναντίον Google: Ο «πόλεμος» συνεχίζεται...

Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει και πάλι η διαμάχη ανάμεσα στις δύο εταιρίες Oracle και Google, για την κατηγορία ότι η Google χρησιμοποίησε τον κώδικα της java της Οracle για να στηρίξει την ανάπτυξη πάνω σε αυτή την γλώσσα του λειτουργικού Android. Μετά από πολλά

χρόνια αναμονής η περιβόητη δικαστική μάχη μεταξύ Oracle και Google ξεκίνησε και επίσημα την περασμένη βδομάδα, αφού ο δικαστής δεν κατάφερε να πείσει όλον αυτόν τον καιρό τις δύο μεριές να συμβιβαστούν.

Η Oracle, όπως είπαμε, κατηγορεί την Google ότι αντέγραψε μέρος κώδικα της Java χωρίς να λάβει την απαραίτητη αδειοδότηση. Από τη μεριά της η Google παραδέχεται ουσιαστικά ότι έχει αντιγράψει κώδικα της Java, αλλά αρνείται ότι χρειάζεται άδεια για αυτό με το σκεπτικό ότι το Android δεν απαιτεί άδεια, επειδή είναι ελεύθερο λογισμικό όπως το γνωστό Joomla και το Linux.

Όλα ξεκίνησαν επίσημα το 2009, όταν η Oracle εξαγόρασε τη Sun αλλά τα πράγματα είχαν αρχίσει νωρίτερα. Το Android ιδρύθηκε το 2003 και δύο χρόνια μετά εξαγοράστηκε από τη Google. Η Google ήθελε να κάνει open-source το Android, αλλά ήξερε ότι η Sun δεν θα το έβλεπε με θετικό μάτι. Ο Rubin της Οracle πίστευε ότι η Google έπρεπε απλώς να καταβάλλει το απαραίτητο ποσό για την αδειοδότηση της Java.

Η Oracle σημειώνει ότι εκείνη την περίοδο η Google προσλάμβανε σημαντικό προσωπικό από την ομάδα Java της Sun, οι οποίοι εργάζονταν υπό τον πρώην στέλεχος της Sun Eric Schmidt. O Tim Lindholm, διακεκριμένος μηχανικός στη Sun, βοήθησε στη συγγραφή του αρχικού Java VM και εισχώρησε στη Google την ίδια περίοδο, που η εταιρεία εξαγόρασε το Android. To 2010, όταν το Android ήταν πετυχημένο, ο Larry Page ζήτησε από τον Lindholm να εξερευνήσει εναλλακτικές στη Java. O Lindholm κατέληξε, ότι οι εναλλακτικές δεν ήταν καλές και ότι πρέπει να διαπραγματευτούν την αδειοδότηση με τη Sun.

Η Oracle παρουσίασε στο δικαστήριο στοιχεία κώδικα που αντέγραψε η Google. Ο κώδικας αυτός δεν ανήκε σε δημόσιες βιβλιοθήκες, αλλά σε ιδιωτικές και η Google θα έχει πολύ δύσκολο έργο στο να δικαιολογήσει τον εαυτό της. Επομένως δεν ήταν ελεύθερο λογισμικό η Java, όταν δανείστηκαν τα κομμάτια της οι προγραμματιστές του Android και της Google.

Η υπόθεση έχει σίγουρα πολύ δρόμο μπροστά της και πολλές τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες. Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος για να δούμε πρακτικά μια ενδεχόμενη θετική προς την Oracle απόφαση τι θα σημαίνει για το Android και τους χρήστες της.

Keywords
Τυχαία Θέματα