Reuters: Νέο «κούρεμα» στην Ελλάδα

Νέα σενάρια για τη συνέχεια της... ταινίας «Haircut 2» παρουσιάζει το πρακτορείο Reuters, το οποίο αναφέρεται ξανά στο ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ετοιμάζουν ένα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σε επίπεδο που να θεωρείται διαχειρίσιμο, καθώς η έκθεση της τρόικας αναμένεται να δείξει ότι το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων.

Η είδηση, όμως, στο σημερινό δημοσίευμα δεν είναι το «κούρεμα». Είναι

ότι οι πιστωτές μας σχεδιάζουν να ρίξουν το βάρος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, τις οποίες καλούν να υποστούν τις ζημιές και να δεχθούν απομείωση της αξίας των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους κατά 30%. Σύμφωνα με το νέο δημοσίευμα στόχος είναι να μειωθεί το χρέος κατά 70 με 100 δισ. ευρώ, στο 100% του ΑΕΠ, επίπεδο που θεωρείται διαχειρίσιμο.

Το Ευρωπαίοι προφανώς λαμβάνουν αυτή την απόφαση για πολιτικούς λόγους, αφού αν υποστούν απομείωση οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης σημαίνει αυτόματα πως οι φορολογούμενοι θα υποστούν τις άμεσες συνέπειες. Όπως αναφέρει και το Reuters, είναι πολιτικά πιο εύκολο για τους ιθύνοντες χάραξης πολιτικής να «πουν» στην ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να υποστούν ζημιές στα ομόλογα που κατέχουν.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, πολλές εθνικές κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να προβούν σε ανακεφαλαιοποιήσεις, ύστερα από τις ζημιές που δεχθούν. Μάλιστα, δύο αξιωματούχοι ανέφεραν στο πρακτορείο ότι οι κεντρικές τράπεζες της Μάλτας και της Κύπρου είναι οι περισσότερο εκτεθειμένες σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και θα χρειαστούν, πιθανώς, εισφορά κεφαλαίου. Δύο άλλοι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ μπορεί, επίσης, να χρειαστεί υποστήριξη.

Πηγή: onlynews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα