S&P: Ανάπτυξη στην ευρωζώνη από το 2014

Αναθεωρεί η Standard & Poor’s τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, καθώς εκτιμά ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα γίνει το 2014, αφού τη φετινή χρονιά η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 0,8%, ενώ το 2013 το Α.Ε.Π. θα παραμείνει στάσιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για συρρίνωση 0,7% φέτος και ανάπτυξη 0,3% το 2013.

Ειδικότερα για την περίπτωση της Ισπανίας ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει επιδείνωση της ύφεσης το 2013, με συρρίκνωση του Α.Ε.Π. κατά 1,4% έναντι 0,6% -που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

«Οι πρόσφατοι οικονομικοί δείκτες εξακολουθούν να δίνουν μία ζοφερή εικόνα για την Ευρώπη. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψή μας ότι η ευρωζώνη οδεύει σε μία νέο περίοδο ύφεσης μετά από τρία τρίμηνα αρνητικής ή μηδενικής ανάπτυξης από το τελευταίο τρίμηνο του 2010», δήλωσε ο επικεφαλής οκονομολόγος του οίκου για την Ευρώπη, τη Μ. Ανατολή και την Αφρική, Ζαν-Μισέλ Σιξ.

«Ειδικότερα προβλέπουμε έναν ακόμη χρόνο πολύ αδύναμης ανάπτυξης για το 2013 στη Γαλλία και τη Βρετανία και περαιτέρω μείωση της παραγωγής στην Ιταλία και την Ισπανία», συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «εκτιμούμε ότι η δημοσιονομική συρρίκνωση έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο Α.Ε.Π. από ότι στο παρελθόν κυρίως επειδή υπάρχει ταυτόχρονη διαδικασία απομόχλευσης στον ιδιωτικό τομέα που σχετίζεται με την αδύναμη ανάπτυξη της προσφοράς χρήματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα