Social media: Επικοινωνία ή «δεύτερη καθημερινότητα»;

Post, share, like, tweet, view, follow και άλλες εκφράσεις έχουν μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, καθώς τα κοινωνικά δίκτυα αυξάνονται καθημερινά απασχολώντας θετικά ή όχι τον ελεύθερο χρόνο μας.

του Παναγιώτη Τσουνάκα

Γνωρίζοντας τα social media

Τα social media ξεκίνησαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, αποκτώντας αμέσως φανατικούς χρήστες, κυρίως

λόγω της διαφορετικής επικοινωνίας που προσέφεραν στους χρήστες τους εκείνη την εποχή. Τα πλεονεκτήματα ήταν και είναι ακόμη πολλά, καθώς τα περισσότερα από αυτά ή σχεδόν όλα προσφέρουν επικοινωνία με πολλούς χρήστες ανά τον κόσμο και κυρίως δωρεάν. Τα κοινωνικά δίκτυα ξεκίνησαν ως τρόπος επικοινωνίας με απομακρυσμένους χρήστες, με τους οποίους δεν υπήρχε η δυνατότητα επικοινωνίας με άλλους τρόπους εκτός από τους παραδοσιακούς, όπως το τηλέφωνο ή το ταχυδρομείο. Στη συνέχεια τα κοινωνικά δίκτυα αναπτύχθηκαν μαζί με τους χρήστες τους και οι χρήστες μπόρεσαν να αλλάξουν ουσιαστικά και τη δομή τους. Ενώ ξεκίνησαν ως δίκτυα γνωριμιών με χρήστες, οι οποίοι ήθελαν να γνωρίσουν νέα άτομα από όλο τον κόσμο, στη συνέχεια λόγω της μεγάλης συμμετοχής του κοινού μετεξελίχθηκαν στα σημερινά social media. Σήμερα υπάρχουν πολλά κοινωνικά δίκτυα, όπως το facebook, το οποίο είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα site σε όλο το διαδίκτυο, ενώ δεύτερο ακολουθεί το twitter. Σίγουρα και τα δύο από τα παραπάνω μέσα δίνουν την ευκαιρία να επικοινωνήσει κανείς με άλλα άτομα, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις, που τα social media οδηγούν στον εθισμό των χρηστών.

Τα θετικά και τα αρνητικά των κοινωνικών δικτύων

Υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία στα κοινωνικά δίκτυα και είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που άτομα, που είχαν να ειδωθούν χρόνια, τελικά βρέθηκαν ή συγγενείς, που ζούσαν σε διαφορετικά μέρη, απέκτησαν επικοινωνία μεταξύ τους. Επίσης, υπάρχουν φίλοι που γνωρίστηκαν από το facebook, ακόμη και ζευγάρια τα οποία γνωρίστηκαν μιλώντας στο facebook και στη συνέχεια έφθασαν ακόμη και στον γάμο.

Από την άλλη πλευρά όμως, όσον αφορά το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν αναφερθεί περιστατικά, που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην είχαν καν συμβεί, όπως εξαπάτηση, εκβιασμοί κ.τ.λ. Επίσης μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία έδειξε ότι η απόρριψη στο facebook κοστίζει όσο και στην πραγματική ζωή και αυτό γιατί οι περισσότεροι χρήστες έχουν κάνει το γνωστό κοινωνικό δίκτυο μέρος της καθημερινότητάς τους στην προσπάθεια να δημιουργήσουν και να γίνουν μέλη μιας ομάδας, έστω και ψηφιακής. Μπορεί λοιπόν τα κοινωνικά δίκτυα να έχουν να προσφέρουν πολλά στην επικοινωνία και στην προώθηση των δικών μας δημιουργιών, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πραγματική ζωή βρίσκεται έξω από το υπολογιστή και ότι δεν πρέπει ποτέ για λόγους ασφαλείας να εμπιστευόμαστε και να δημοσιεύουμε προσωπικά μας δεδομένα.

Aπό ψυχολογικής άποψης οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι το Facebook έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ από την ανάγκη των ατό

Keywords
Τυχαία Θέματα