Spiegel: Ανέφικτη η εξυγίανση είτε με κούρεμα, είτε με επιμήκυνση

«Η εξυγίανση της Ελλάδας είναι ανέφικτη είτε υπάρξει κούρεμα είτε επιμήκυνσης τη περιόδου αποπληρωμής», για το περιοδικό Der Spiegel σε άρθρο του για τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο. «Η παραδοχή

της καγκελαρίου ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα βοήθεια είναι μόνο η αρχή. Η γερμανική κυβέρνηση θα εξαγγείλει και άλλες πικρές ευρω-ειδήσεις, από την τραπεζική ένωση μέχρι την Ιρλανδία. Θα είναι λοιπόν ακόμη πιο συναρπαστικός ο προεκλογικός αγώνας;», σημειώνεται.

Για την Ελλάδα, το άρθρο τονίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση δίνει υποσχέσεις που δεν θα μπορέσει να κρατήσει. «Ο κ. Σόιμπλε μπορεί να απέκλεισε νέο κούρεμα, ωστόσο είναι σίγουρο είναι ότι χωρίς νέα βοήθεια η χώρα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει. Αποκλείεται να μπορέσει η χώρα να βγει πάλι στις αγορές στο τέλος του χρόνου», σχολιάζει το περιοδικό.

«Είτε υπάρξει κούρεμα είτε άλλη διευκόλυνση, πχ μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής, «το κόστος για τις πιστώτριες χώρες θα ήταν παρά ταύτα υψηλό. Στη Γερμανία θα αναλογούσε διψήφιο νούμερο, αλλά και πάλι δεν θα επιτυγχανόταν η εξυγίανση της Ελλάδας», γράφει το Der Spiegel.

Το ρεπορτάζ παρουσιάζει αναλυτικά τα δεδομένα για τις υπερχρεωμένες χώρες -Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρο- βάσει των οποίων προκύπτει ότι και μετά τις εκλογές υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα, ενώ υπάρχει πλέον ο κίνδυνος οι δράσεις διάσωσης χωρών της ευρωζώνης να γίνουν ρουτίνα και εκτιμά ότι εκτός από το ενδεχόμενο νέου κουρέματος και νέας βοήθειας για την Ελλάδα, είναι πιθανά νέα μέτρα ή νέα πακέτα βοήθειας για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.

Τέλος επισημαίνεται ότι μένουν ανοιχτά και άλλα ζητήματα, όπως π.χ. η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη. Ενώ τώρα η κυβέρνηση τάσσεται κατά της τραπεζικής ένωσης και επιμένει για επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα σε εθνικό επίπεδο – παρά το γεγονός ότι οι περιφερειακές τράπεζες των κρατιδίων κινδυνεύουν από τοξικά ομόλογα και η Commerzbank επιβιώνει μέσω κρατικής χρηματοδότησης- μετά τις εκλογές θα χρειαστεί να διορθώσει τη στάση της. Η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, εκτιμά το δημοσίευμα, θα αναγκαστεί επίσης να προετοιμάσει τους πολίτες για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε επίπεδο θεσμών και τρόπου λήψης αποφάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα