Spiegel: Τα βύσματα του ελληνικού στρατού

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στοχοποιεί το ελληνικό στράτευμα, κατηγορώντας ως χοάνη απορρόφησης των «ευρωπαϊκών» χρημάτων. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν τολμούν να κάνουν περικοπές στον στρατό σε μονάδες και λειτουργίες που δεν έχουν καμία χρηστική ή αμυντική σημασία, μόνο και μόνο για να μην διαρρήξουν την πελατειακή σχέση που έχουν με το στράτευμα.

Συγκεκριμένα, στο περιοδικό αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα

είναι ένα βήμα πριν από την έξοδο από την Ευρωζώνη. Αυτή τη στιγμή, η Τρόικα εξετάζει τα μέτρα λιτότητας της χώρας. Στον ελληνικό στρατό υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια για περικοπές. Αλλά οι Έλληνες πολιτικοί δεν τολμούν να αγγίξουν το πραγματικό πρόβλημα: υπάρχουν πάρα πολλοί στρατιωτικοί σε πάρα πολλά στρατόπεδα. Αν τα εκατοντάδες τζιπ και στρατιωτικά οχήματα του στρατού χρειαστούν συντήρηση, πρέπει να μεταφερθούν 570 χιλιόμετρα μακριά, στα Ιωάννινα, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη βάση επισκευής της χώρας, ενώ ο στρατός πληρώνει στους συνοδούς των οχημάτων “εκτός έδρας” και καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες καυσίμων. Γιατί χρειάζονται όλα αυτά; Πιθανότατα επειδή οι τοπικοί πολιτικοί ήθελαν να έχουν μια βάση στα Γιάννενα, ώστε να τοποθετούνται εκεί στρατιωτικοί με βύσμα».

Σε άλλο σημείο του άρθρου το περιοδικό αναφέρεται στις αμυντικές δαπάνες της χώρας, τονίζοντας ότι «μόνο το 2011, η Ελλάδα ξόδεψε 4,6 δισ. ευρώ στην άμυνα της, ή το 2,1% του ΑΕΠ της, ενώ η Γερμανία έδωσε μόλις το 1,4%. Και από αυτά τα 4,6 δισ. το 80% είναι για μισθούς και διαχειριστικά κόστη», ενώ επισημαίνει ότι οι πολιτικοί δεν έχουν τολμήσει σοβαρές περικοπές στον στρατό. «Για παράδειγμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε περικοπές 300 εκατ. ευρώ στο στρατό, ενώ οι προτεινόμενες περικοπές στα φάρμακα είναι πάνω από ένα δισεκατομμύριο», υποστηρίζει.

Το άρθρο αναγνωρίζει ότι έχουν παγώσει οι αγορές όπλων, ενώ παραθέτει τις δηλώσεις του Θάνου Ντόκου, επικεφαλή του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος σημειώνει ότι οι περικοπές στο στρατό ξεπερνούν το 30% και υπάρχουν ήδη ελλείψεις ακόμα και σε καύσιμα, ενώ οι στρατιωτικοί έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια το 37% του εισοδήματός τους. «Το αποτέλεσμα είναι ότι ένας πιλότος μαχητικού αξίας δεκάδες εκατομμυρίων, παίρνει μόνο 1300 ευρώ το μήνα».

Επομένως, κατά το Spiegel το πρόβλημα δεν είναι οι ανύπαρκτοι υψηλοί μισθοί των στρατιωτικών αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν «πάρα πολλοί στρατιωτικοί και στρατιώτες σε πάρα πολλά στρατόπεδα», ενώ σημειώνει ότι «οι φαντάροι είναι σημαντικοί πηγή εισοδήματος για τις πόλεις δίπλα από τα στρατόπεδα. Γι' αυτό, οι έλληνες πολιτικοί συνηθίζουν να τα τοποθετούν δίπλα στις εκλογικές τους περιφέρειες».

«Το αποτέλεσμα; Υπάρχουν πάνω από 500 στρατόπεδα στη χώρα και 17 κέντρα νεοσυλλέκτων. Κάποια από αυτά δεν έχουν κανένα στρατιωτική ή στρατηγική αξία, και πολλά δεν είναι καν πλήρως επανδρωμένα», αναφέρει ενώ ακτινογραφώντας το ελληνικό στράτευμα παραθέτει τη διαπίστωση ενός πρώην αξιωματικού του υπουργείου Άμυνας ότι σε μερικές μονάδες «ε

Keywords
Τυχαία Θέματα