Tαπεινός Ιησουίτης από την Αργεντινή ο νέος Πάπας

Άσπρος καπνός βγήκε από την Καπέλα Σιξτίνα και το όνομα αυτού... Πάπας Φραγκίσκος Α’.

Ο λόγος για τον 76χρονο καρδινάλιο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο από την Αργεντινή, ο οποίος από το βράδυ της Τετάρτης αποτελεί το νέο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο νέος πάπας εξελέγη στην πέμπτη ψηφοφορία, σε μια από τις πιο σύντομες ψηφοφορίες στην ιστορίας της ανάδειξης παπών. Πρόκειται για τον πρώτο Λατιοαμερικανό Πάπα στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής

Εκκλησίας.

Η επιλογή του εξέπληξε τους πάντες καθώς το γεγονός ότι ήταν Ιησουίτης τον έφερε σε μειονεκτική θέση δεδομένου ότι τα μέλη του θεωρείται ότι πρέπει να αποφεύγουν τις εκκλησιαστικές τιμές και αυτό το τάγμα δεν είχε αναδείξει κανέναν Πάπα.

Έκπληξη στα ξένα μέσα ενημέρωσης

Όπως ήταν φυσικό η εκλογή του αποτέλεσε κύριο θέμα των ξένων μέσων ενημέρωσης.

Για «επανάσταση στον Άγιο Πέτρο» έκανε λόγο ο ιταλικός τύπος,ενώ ο γαλλικός τύπος εξέφρασε την έκπληξη του, αλλά και ερωτηματικά για την εκλογή του «πάπα από την άκρη του κόσμου», του «πάπα του λαού», όπως τον χαρακτηρίζει.

« Η επιλογή για τη διαδοχή του Βενέδικτου XVI αντιπροσωπεύει μία τόσο προφανή και συμβολική γεωγραφική και πολιτισμική ανακατανομή της εξουσίας της Κουρίας του Βατικανού ... μία κίνηση ανοίγματος και ελπίδας που κλείνει μία εποχή και φέρνει έναν πάπα μη προερχόμενο από τα ιερά παλάτια», αναφέρει η La Repubblica.

«Αυτός ο ηλικιωμένος άντρας θα μπορέσει να οδηγήσει την Εκκλησία και τους πιστούς της σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα προς τις γυναίκες και τις διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις ή όπως οι προκάτοχοί του θα παραμείνει ένας αυστηρός φύλακας του δόγματος;», αναρωτιέται ο Φρανσουά Σερζάν στην Libération.

Ποιος είναι ο νέος Πάπας

Ο 77χρονος (γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936) Φραγκίσκος ο Α', όπως θα ονομάζεται πλέον, προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου Χαβιέρ, συνιδρυτή, μαζί με τον Ιγνάτιο ντε Λογιόλα, της Αδελφότητας του Ιησού (1534,) σπούδασε χημικός τεχνικός, όμως μετά το πτυχίο αφιερώθηκε πλήρως στην μεγάλη του αγάπη, την θρησκεία. Δίδαξε παρόλα αυτά Φιλολογία σε σχολεία, ενώ παράλληλα σπούδαζε Θεολογία και το 1969 έγινε ιερέας.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος II τον όρισε επίσκοπο στο Μπουένος Άιρες το 1992 και αρχιεπίσκοπο το 1997.

Εξελέγη καρδινάλιος το 2001, την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης και κοινωνικής έκρηξης στη χώρα του, στηλιτεύοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις του «αχαλίνωτου καπιταλισμού» στις ζωές εκατομμυρίων ομοεθνών του.

Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην χώρα του, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε κατακρίνει τους ιερείς που αρνούνταν να βαπτίσουν παιδιά από άγαμες μητέρες, χαρακτηρίζοντας τους «υποκριτές που απομακρύνουν τον λαό του Θεού από την σωτηρία».

Τον νέο Πάπα τον διακρίνει το θάρρος, η μεγαλοψυχία αλλά και η ευαισθησία στον εβραϊκό λαό.

Keywords
Τυχαία Θέματα