To ανοιχτό λογισμικό έιναι το μέλλον της Ευρώπης

Το έργο (OSEPA) Open Source software usage by European Public Administration αναμένεται να αποτελέσει την βάση, πανώ στην οποία η χρήση, ο προγραμματισμός και η ανάπτυξη στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα βοηθήσουν στην γενικότερη ανάπτυξη της τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα του ανοιχτού λογισμικού έχει ως στόχο να προωθήσει τη διασυνοριακή, τη διακρατική και τη διαπεριφερειακή συνεργασία

στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (EΤΠΑ).

Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί μια συστηματική επικοινωνία, μεταξύ των ευρωπαϊκών δημόσιων υπηρεσιών, αναλύοντας και ανταλλάσσοντας εμπειρίες σε θέματα ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού (FOSS, Free and Open Source Software).

Το Έργο υλοποιείται από μια κοινοπραξία 12 εταίρων, οι οποίοι είναι κυρίως ενώσεις δήμων και κοινοτήτων, πανεπιστήμια, δήμοι και κοινότητες. Τη συνολική ευθύνη για την υλοποίηση και την επίτευξη των στόχων του Έργου την έχει ο συντονιστής του προγράμματος η ΚΕΔΕ (www.kedke.gr).

Από την Ελλάδα συμμετέχει επίσης και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων «Διόφαντος» (www.cti.gr). Οι υπόλοιποι 10 εταίροι είναι φορείς χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης και συγκεκριμένα των Τσεχία, Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία, Ιταλία, Βέλγιο, Κύπρος, Λετονία, Ρουμανία, και Αγγλία.

Στο πλαίσιο του έργου συντάχθηκε ένα σύντομο κείμενο πολιτικής για τη χρήση του ΕΛΛΑΚ στους δημόσιους φορείς (Open-Source Policy Statement). Επίσης στο Open-Source Policy Statement περιγράφονται τα κύρια πλεονεκτήματα της χρήσης ΕΛΛΑΚ ενώ προτείνονται δράσεις και συστάσεις πολιτικής προκειμένου να υιοθετήσει το ΕΛΛΑΚ στους δημόσιους φορείς.

H υιοθέτηση λύσεων που βασίζονται στις αρχές του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου και των Ανοιχτών Τεχνολογιών προωθούν τη διαφάνεια, δημιουργούν συνθήκες αντιμετώπισης της διαφθοράς, ενισχύουν την πρόσβαση του πολίτη στη δημόσια πληροφορία και ενισχύουν την τοπική οικονομία υπηρεσιών με νέες θέσεις εργασίας θέτοντας έτσι τις βάσεις για ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που αποτελεί και το κύριο ζητούμενο των καιρών μας. Ειδικότερα, αποφεύγονται επιχειρηματικά μοντέλα που στηρίζονται στην απλή διανομή αδειών λογισμικού, του οποίου τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας δεν ανήκουν καν σε εταιρίες Ελληνικών συμφερόντων και αναπτύσσονται μοντέλα τα οποία βασίζονται στην τεχνογνωσία των ανθρώπων και στην αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών.


Πηγή: Τechpress.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα