Tο… πάθημα του Μπολτ, «μάθημα» για την IAAF

Ο κίνδυνος της ακούσιας σύσπασης ενός μυός – που μπορεί να καταστρέψει τη μεγαλύτερη μέρα της ζωής ενός σπρίντερ – οδήγησε τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) να «μαλακώσει» τους κανόνες όσον αφορά στο θέμα των άκυρων εκκινήσεων, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αφορμή, βεβαίως, αποτέλεσε η ακύρωση του πιο γρήγορου ανθρώπου στον κόσμο, του Γιουσέιν Μπολτ, κατά το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου: μία ακύρωση που στέρησε από

τον ίδιο (ακόμα) ένα χρυσό μετάλλιο και από τους θεατές έναν εντυπωσιακό αγώνα.

Όπως διευκρίνισε, λοιπόν, η IAAF, οι αθλητές επιτρέπεται πλέον να κινούνται όταν βρίσκονται στη θέση εκκίνησης, αρκεί τα χέρια τους να μην αφήσουν το έδαφος και τα πόδια τους να μην φύγουν από τα μπλοκ. Πριν από λίγο καιρό, τέτοιες μυϊκές συσπάσεις θα οδηγούσαν σε αποκλεισμό από τον αγώνα.

Όπως τονίστηκε από την IAAF, μία κίνηση του αθλητή που βρίσκεται σε θέση εκκίνησης, η οποία όμως οδηγεί σε αναταραχή ή καθυστέρηση, μπορεί να μην επιφέρει την ποινή της άκυρης εκκίνησης (και του αποκλεισμού), όμως μπορεί να θεωρηθεί ως ανάρμοστη συμπεριφορά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ποινή θα είναι μια «κίτρινη κάρτα» ή προειδοποίηση. Τυχόν επανάληψη της ίδιας πράξης, θα οδηγούσε σε αποκλεισμό του αθλητή.

Keywords
Τυχαία Θέματα