Αφιέρωμα στον Ζαν Λυκ Λαγκάρς με ελεύθερη είσοδο

Ένα αφιέρωμα στο σημαντικό γάλλο δραματουργό Ζαν Λυκ Λαγκάρς, που χάθηκε πρόωρα το 1995 και αποτελεί σήμερα, μαζί με τον Μπερνάρ Μαρί Κολτές, έναν από τους πιο πολυπαιγμένους σύγχρονους γάλλους θεατρικούς συγγραφείς ανά τον κόσμο, παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας το Σάββατο 13 Απριλίου στις 6 το απόγευμα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου.

Στο αφιέρωμα

θα ακουστούν εικοσάλεπτα αποσπάσματα από τα εξής έργα: «Στο σπίτι, περιμένοντας τη βροχή» σε μετάφραση Δημήτρη Φίλια , με τον Ενζό Κορμάν. «Music – Hall» σε μετάφραση – σκηνοθετική επιμέλεια Μάγιας Λυμπεροπούλου, με την ίδια να ερμηνεύει μαζί με τον Χρήστο Στέργιογλου. «Τελευταίες τύψεις πριν από τη λησμονιά» σε μετάφραση Λουίζας Μητσάκου και σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Χατζόπουλου, με τους Γιώργο Γάλλο, Μαρία Κεχαγιόγλου και Χρήστο Λούλη. «Οι κανόνες του σαβουάρ βιβρ στη σύγχρονη κοινωνία» σε μετάφραση Κώστα Κατσουλάρη και σκηνοθετική επιμέλεια Δημήτρη Καραντζά, με τους Αντώνη Αντωνόπουλο, Χαρά Ιωάννου, Ιωάννα Κολλιοπούλου και Αντώνη Πριμηκύρη.

Συγγραφέας και σκηνοθέτης, ο Ζαν Λυκ Λαγκάρς γεννήθηκε στην Μπεζανσόν όπου σπούδασε φιλοσοφία και στη συνέχεια υποκριτική στο Εθνικό Ωδείο Δραματικής Τέχνης. Η καριέρα του ως σκηνοθέτης ξετυλίγεται μέσα από 20 περίπου εναλλασσόμενες σκηνοθεσίες κλασσικών έργων, διασκευές μη θεατρικών κειμένων καθώς και δικές του δημιουργίες.

Το 1992, ο Λαγκάρς ανεβάζει το έργο-κολάζ, «Les Solitaires intempestifs» και ιδρύει τον ομώνυμο εκδοτικό οίκο μαζί με τον πιο στενό του καλλιτεχνικό συνεργάτη, Φρανσουά Μπερέρ, με στόχο τη δημοσίευση σύγχρονων θεατρικών δημιουργιών.

Μετά τον πρόωρο χαμό του από Aids σε ηλικία 38 χρονών το 1995, τα άπαντα του (25 θεατρικά έργα, 3 αφηγήσεις, 1 λιμπρέτο όπερας κ.α.) γνωρίζουν ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία σε κοινό και κριτικούς και μεταφράζονται σε 25 γλώσσες.

Στην εκδήλωση η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα