Αυξημένη θνησιμότητα καρδιοπαθών επιφέρει η ατμοσφαιρική ρύπανση

Ως ένας πολύ επιβαρυντικός παράγοντας για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου ή πάσχουν από στηθάγχη, μπορεί να αποδειχθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση

ενδέχεται να προκαλεί αυξημένη θνησιμότητα των καρδιοπαθών: κύριος επιβαρυντικός παράγοντας, η αυξημένη έκθεση σε εισπνεόμενα σωματίδια που έχουν διάμετρο ίση ή μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα. Τα σωματίδια αυτά (που προέρχονται κυρίως από την κυκλοφορία των οχημάτων και τη βιομηχανία) διεισδύουν στο αναπνευστικό σύστημα πιο βαθιά από τα μεγαλύτερα σωματίδια.

Η σχετική μελέτη έγινε σε 154.204 Βρετανούς ασθενείς (είχαν νοσηλευτεί έπειτα από ένα καρδιακό επεισόδιο ή μια καρδιοπάθεια μεταξύ του 2004 και του 2007) και κατέγραψε ότι για κάθε αύξηση 10μg/m3 των σωματιδίων αυτών, το ποσοστό της θνησιμότητας αυξανόταν κατά 20%. Αντίθετα, το ποσοστό της θνησιμότητας μειωνόταν κατά 12% αν οι ασθενείς δεν είχαν εκτεθεί στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ 4.783 θάνατοι επήλθαν πιο αργά.

Οι επιστήμονες συμπέραναν πως ενδεχόμενη μείωση της ρύπανσης στις πόλεις, συμβάλλει στην πτώση της θνησιμότητας των καρδιοπαθών, σε χρονικό διάστημα μόνον μερικών ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα