«Αγκάθι» το Δημόσιο στις συζητήσεις με την τρόικα

Το θέμα των αποχωρήσεων υπαλλήλων από το Δημόσιο έχει μετατρέψει σε… μαραθώνιο τις συζητήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης με την τρόικα, χωρίς ακόμα να φαίνεται ορατή λύση στον ορίζοντα.

«Υπήρξε πρόοδος, κλείσαμε πολλά θέματα, αλλά όχι για το δημόσιο. Κλείσαμε κυρίως το δημοσιονομικό κενό για το 2013-2014. Η συζήτηση ξεκίνησε με τη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικα

να υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ, αλλά τώρα δεν υπάρχει κενό. Άρα δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Ελπίζω την Τρίτη να κλείσουμε», δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις της Τετάρτης.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Τετάρτη, το οικονομικό κλιμάκιο ήταν σε συζητήσεις από το πρωί με τους εκπροσώπους των δανειστών, ως τις πρώτες πρωινές ώρες, με τον υπουργό Οικονομικών να κάνει ένα σύντομο διάλειμμα, καθώς μετέβη το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν την Πέμπτη, με τον κ. Στουρνάρα να αναχωρεί το απόγευμα για το Δουβλίνο, όπου θα συμμετάσχει στο Eurogroup.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η τρόικα δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει, παρατείνοντας τις συνομιλίες μέχρι να πάρει τις δεσμεύσεις που επιθυμεί από την ελληνική κυβέρνηση. Στο θέμα του Δημοσίου, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν φαίνεται να συναινούν στο κυβερνητικό σχέδιο, αξιώνοντας αποχωρήσεις 2.000 επίορκων, ενώ ζητούν να τεθούν 12.500 υπάλληλοι στο καθεστώς της κινητικότητας έως τον Ιούνιο.

Αισιοδοξία από Μανιτάκη

Την εκτίμηση ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κλείσει και το θέμα του Δημοσίου με την τρόικα, εξέφρασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη. Μάλιστα, ο κ. Μανιτάκης χαρακτήρισε ως άψογη τη συνεργασία που έχει με τα υπόλοιπα υπουργεία, αποκαλώντας «μυθεύματα» τα περί αντιθέτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα