Άγνωστος ο τρόπος μετάδοσης του νέου ιού γρίπης των πτηνών

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) χρειάζονται περισσότερα στοιχεία, προκειμένου να καθοριστεί το εάν το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών στην Κίνα μεταδίδεται ανάμεσα σε ανθρώπους. «Τα στοιχεία μέχρι τώρα δεν επαρκούν για να συμπεράνουμε αν υπάρχει μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο», τόνισε ο Κέιζι Φουκούντα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής αρμόδιος για την ασφάλεια της υγείας.

«Όμως δεν θα προκαλούσε έκπληξη αν αποδειχτεί στο μέλλον ότι υπάρχει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα ζωντανά πουλερικά σε αγορές και το περιβάλλον γύρω τους φαίνεται να αποτελούν

τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη μόλυνση των ανθρώπων», συμπλήρωσε.

Οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει τουλάχιστον 100 κρούσματα κυρίως στις ανατολικές περιοχές κοντά στη Σαγκάη. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι επίσης προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι ο ιός φαίνεται να μην προκαλεί ορατά συμπτώματα της νόσου στα πουλερικά και αυτό καθιστά δυσκολότερη την διάγνωση και τον έλεγχο.

Ο Φουκούντα είπε ακόμα πως είναι πιθανόν περισσότεροι άνθρωποι να είναι φορείς του ιού χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης λέγοντας πως οι υγειονομικές αρχές ήταν καλά προετοιμασμένες.

Keywords
Τυχαία Θέματα