«Αγώνας δρόμου» για τα προαπαιτούμενα της δόσης

Τα χρονικά όρια στενεύουν για τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα φέρουν «ζεστό χρήμα» στην Ελλάδα, γι΄αυτό και ο Αντώνης Σαμαράς έχει συγκαλέσει για σήμερα (Πέμπτη) ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο της σύσκεψης αναμένεται να βρεθούν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας και ειδικότερα οι τυχόν εκκρεμότητες ή καθυστερήσεις σε θέματα συναρμοδιότητας

υπουργείων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί έως τις 15 Ιανουαρίου στη βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για να εκταμιευθούν από το ΔΝΤ 3,2 δισ. ευρώ, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κ. Λαγκάρντ έχει ζητήσει να συγκληθεί το ΔΣ του Ταμείου την επομένη. Το φορολογικό είναι προαπαιτούμενο και για την εκταμίευση 9,2 δισ. από την ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου.

Παράλληλα, απαιτείται να έχει προχωρήσει και η διαδικασία για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και γι αυτό στη σύσκεψη δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν οι τελικές εισηγήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως το συνολικό πακέτο των αυξήσεων θα πρέπει να συμβιβάζει τη μνημονιακή υποχρέωση να είναι κοστοβαρή τα τιμολόγια και να μην εξαθλιώνονται τα ευάλωτα νοικοκυριά που ούτως ή άλλως έχουν πρόβλημα αποπληρωμής των λογαριασμών.

Σε κάθε περίπτωση στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν πως ακόμη και οριακές αυξήσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την πλειοψηφία των νοικοκυριών που ήδη έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές μισθών.

Keywords
Τυχαία Θέματα