Αγωνία Μπερνάνκι για Libor και αμερικανική οικονομία

Για «δομική νοθεία» στην υπόθεση της χειραγώγησης διατραπεζικών επιτοκίων, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μπεν Μπερνάνκι.

Μιλώντας ενώπιον βουλευτών της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, ο ισχυρός άνδρας της Fed ανέφερε πως το Ηνωμένο Βασίλειο που καθορίζει την ημερήσια ισοτιμία δεν είχε υιοθετήσει τις προτάσεις που

έγιναν από το 2008 για αλλαγή του υπάρχοντος συστήματος.

Παράλληλα, ο κ. Μπερνάνκι έκανε έκκληση για δράση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μαζικές αυξήσεις φόρων και οι περικοπές: εάν δεν γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πέσουν σε ύφεση.

«Το πλέον σημαντικό που θα μπορούσε να κάνει το Κογκρέσο για να στηρίξει την οικονομία, είναι να εργαστεί για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προκλήσεων της χώρας, με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τόσο την ανάγκη για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, όσο και τον εύθραυστο χαρακτήρα της ανάκαμψης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο κ. Μπερνάνκι επανέλαβε τις ανησυχίες του για τον αργό ρυθμό της ανάκαμψης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ επιβεβαίωσε πως η νομισματική επιτροπή της Fed είναι «έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση, κατά περίπτωση». Τέλος, μίλησε για τον κίνδυνο που διατρέχει η αμερικανική οικονομία, εξαιτίας της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Μετά τις δηλώσεις Μπερνάνκι, το Χρηματιστήριο της Wall Street πέρασε σε αρνητικό έδαφος.

Keywords
Τυχαία Θέματα