Αίτια, συχνότητα και συμπτώματα των εγκεφαλικών ανευρυσμάτων

Τα ανευρύσματα μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες, περιλαμβανομένης της αρτηριακής υπέρτασης, της αρτηριοσκλήρυνσης και της ανώμαλης ροής του αίματος στο σημείο της σύγκλισης των αρτηριών. Άλλες σπάνιες αιτίες ανευρυσμάτων, είναι λόγω λοιμώξεων του τοιχώματος των αρτηριών, καθώς και λόγω όγκων ή τραυματισμών. Επίσης, η χρήση ορισμένων ναρκωτικών και ειδικά της κοκαΐνης, μπορεί να προκαλέσει την τοπική φλεγμονή και εξασθένηση του αρτηριακού τοιχώματος.

Στη βάση του εγκεφάλου, σχηματίζεται ο Κύκλος του Willis (Γουίλλις). Ο κύκλος αυτός, είναι η συνένωση τεσσάρων μεγάλων αρτηριών (δύο

καρωτίδων και δύο σπονδυλικών), οι οποίες παρέχουν το αίμα (οξυγόνο και γλυκόζη) προς τον εγκέφαλο.

Από αυτό τον μεγάλο κύκλο των αρτηριών, αρχίζουν μικρότερες αρτηρίες, οι οποίες πορεύονται, με όλο και μικρότερους κλάδους, προς κάθε τμήμα του εγκεφάλου.

Στα σημεία, στα τα οποία συγκλίνουν αυτές οι αρτηρίες, μπορεί να δημιουργηθούν περιοχές με ασθενές τοίχωμα. Σ’ αυτά ακριβώς τα σημεία, το ασθενές τοίχωμα μπορεί να υποχωρήσει στην πίεση του αίματος και να σχηματισθεί μία στρογγυλή προεξοχή, σαν ένα μικροσκοπικό μπαλόνι. Αυτό είναι ένα ανεύρυσμα. Τα ανευρύσματα, μπορεί κάποια στιγμή να διαρραγούν, πλημμυρίζοντας με αίμα τους παρακείμενους ιστούς του εγκεφάλου.

Ποια είναι η συχνότητα των ανευρυσμάτων του εγκεφάλου;

Τα ανευρύσματα του εγκεφάλου, όπως γράφει το Υγείαonline.gr αποτελούν συχνά περιστατικά. Σε νεκροψίες, τα τυχαία ανευρύσματα, που δεν είχαν προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα στο άτομο, εντοπίζονται σε ποσοστό περισσότερο από 1%.Τα περισσότερα ανευρύσματα, παραμένουν μικρά και αδιάγνωστα. Μερικά όμως, μπορεί βαθμιαία να μεγαλώσουν και να ασκήσουν πίεση στους παρακείμενους ιστούς και νεύρα του εγκεφάλου, προκαλώντας διάφορα συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα των εγκεφαλικών ανευρυσμάτων;

Τα συχνότερα συμπτώματα των ανευρυσμάτων του εγκεφάλου, είναι:

• Κεφαλαλγίες, που μπορεί να συνοδεύονται από ναυτία και εμέτους

• Μούδιασμα, σε μία πλευρά του προσώπου

• Αλλαγές στην όραση

• Μυδρίαση (διαστολή της κόρης του οφθαλμού).

Η μεγαλύτερη ανησυχία, είναι μία ρήξη του ανευρύσματος, η οποία προκαλεί οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατο. Το αίμα, το οποίο διαρρέει κάτω από την αραχνοειδή μήνιγγα, η οποία καλύπτει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, ονομάζεται υπαραχνοειδής αιμορραγία.

Ποια είναι η εξέλιξη και η πρόγνωση των ανευρυσμάτων του εγκεφάλου;

Τα ανευρύσματα του εγκεφάλου, ακολουθούνται από υψηλή θνησιμότητα. Ποσοστό περίπου 10% των ασθενών με ρήξη ανευρύσματος, πεθαίνει πριν τεθεί υπό ιατρικό έλεγχο. Εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία, άλλο ένα ποσοστό 50% θα πεθάνει εντός ενός μηνός. Εκτός από την ρήξη του ανευρύσματος, υπάρχει και σημαντικός κίνδυνος σπασμού της αρτηρίας, που οδηγεί σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα ποσοστά επιβίωσης αυξάνονται με την έγκαιρη προσέλευση στο νοσοκομείο, έγκαιρη αντιμετώπιση του ανευρύσματος και έλεγχο του πιθανού αρτηριακού σπασμού με την βοήθεια φαρμάκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα