Ακριβή μου… φτώχεια

Για το 2012 έχει προϋπολογιστεί ένα κονδύλι ύψους 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφτούν τα επιδόματα ανεργίας…

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Η φτώχεια… κοστίζει. Η οικονομική κατάρρευση της κοινωνίας, οι άστεγοι, οι υποσιτισμένοι μαθητές, το εκατομμύριο των ανέργων, είναι περιπτώσεις που χρήζουν κοινωνικής παρέμβασης. Μιας παρέμβασης που στοιχίζει στο κράτος πολύ περισσότερα χρήματα από όσα θα του κόστιζε αν διατηρούσε τις θέσεις εργασίας, αν δεν αύξανε τους φόρους, αν δεν μείωνε τους μισθούς. Την ίδια

ώρα, ο κρατικός προϋπολογισμός «αιμορραγεί» οικονομικά, από την στιγμή που οι μισοί πολίτες του αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους. Έτσι, η φτώχεια που το κράτος δημιουργεί για να ξεπεράσει την κρίση, γίνεται σιγά-σιγά ο λόγος για τον οποίο και τα ίδιο αδυνατεί να… ορθοποδήσει οικονομικά.

7 δισ. ευρώ «κοστίζουν» οι… ένα εκατομμύριο άνεργοι

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια, για το 2012 έχει προϋπολογιστεί ένα κονδύλι ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να δοθούν επιδόματα ανεργίας σε εκείνους που έχασαν ή θα χάσουν τη δουλειά τους. Ήδη από τα ταμεία του Οργανισμού «φεύγουν» κάθε μήνα περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, οι οποίοι εντωμεταξύ δεινοπαθούν από την ύφεση. Αντιστοίχως, τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο της ΓΣΕΕ Στάθη Ανέστη, χάνουν ετησίως 5 δισ. ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές που δεν πληρώνονται πια για τους άνεργους, που ξεπέρασαν τον Νοέμβριο το ένα εκατομμύριο!

800.000 ευρώ για ένα… κεραμίδι

Για τους 20.000 άστεγους, που ζουν πλέον υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, το υπουργείο Υγείας θα διαθέσει 800.000 ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλη Μπόλαρη, τα χρήματα θα διατεθούν στους δήμους, προκειμένου να προχωρήσουν σε συμβάσεις με ξενοδοχεία ή ναυλώσεις χώρων για τη στέγαση των ανθρώπων που ζουν στο δρόμο και για τη διεξαγωγή συσσιτίων. Ο δήμος της Αθήνας θα πάρει 300.000 ευρώ, ο δήμος Θεσσαλονίκης 100.000 ευρώ, ενώ 100.000 ευρώ θα μοιραστούν, με πληθυσμιακά κριτήρια, στους υπόλοιπους δήμους της περιφέρειας. Επιπλέον, ένα κονδύλι της τάξης των 300.000 ευρώ θα δοθεί στην Αρχιεπισκοπή για να συνεχίσει τη διεξαγωγή συσσιτίων στους Ιερούς Ναούς της Αθήνας.

«Μικρογεύματα» των 10.000 ευρώ ημερησίως

Διανομή μικρογευμάτων σε 18 σχολεία της Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των υποσιτισμένων μαθητών, εξήγγειλε πρόσφατα στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. Το πρόγραμμα, που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, θα αφορά σε 5.000 μαθητές, στους οποίους καθημερινά θα διανέμεται ένα κολατσιό αξίας 2 ευρώ. Έτσι, το υπουργείο υπολογίζεται ότι θα ξοδεύει καθημερινά 10.000 ευρώ για να «ταΐσει» τα παιδιά των φτωχών και άνεργων συμπολιτών μας. Τα μικρογεύματα-κολατσιό θα προσφέρονται δωρεάν με κουπόνια σε όλους τους μαθητές των σχολείων και θα περιλαμβάνουν υγιεινές τροφές, όπως

Keywords
Τυχαία Θέματα