Άκρως ανησυχητικά στοιχεία από εξόρμηση της Τροχαίας για αλκοτέστ

Δεν είναι μόνο απίστευτο, αλλά άκρως επικίνδυνο για την οδική ασφάλεια, τη ζωή η την αρτιμέλεια όσων κυκλοφορούν στους δρόμους. Ένας στους δέκα οδηγούς, που κλήθηκε να «φυσήξει το μπαλονάκι» της Τροχαίας, δηλαδή να υποβληθεί σε αλκοτέστ, βρέθηκε να έχει καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης. Και σ’ αυτούς τους οδηγούς ανήκει και ένα μικρό ποσοστό μοτοσικλετιστών, αλλά και νέων οδηγών!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Το τρομακτικό στοιχείο, ένα από τα πολλά που έχουν ανησυχήσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκύπτει από

τα αδιάψευστα στοιχεία των σαρωτικών ελέγχων κλιμακίων της Τροχαίας, που  έλαβαν χώρα, σε μόλις δύο ημέρες, 22 και 23 Σεπτεμβρίου στην Αττική.

231 οδηγοί παραβάτες

«Συνολικά» ανακοίνωσε η Τροχαία «υποβλήθηκαν σε έλεγχο αλκοολομέτρησης (αλκοτέστ) 2.208 οδηγοί και διαπιστώθηκε ότι 231-βρίσκονταν υπό την επίδραση οινοπνεύματος».

Και συνεχίζει η Τροχαία με την παράθεση και άλλων στοιχείων –σοκ για την ποσότητα της κατανάλωσης αλκοόλ από κάποιους οδηγούς:

«Συγκεκριμένα», αναφέρει  «διαπιστώθηκε ότι η συγκέντρωση οινοπνεύματος στον εκπνεόμενο αέρα ήταν:

➢ Σε 7 οδηγούς, άνω των 0,60 ml / lt (πλημμέλημα και ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία).

➢ Σε 48 οδηγούς, άνω των 0,40 ml / lt.

➢ Σε 142 οδηγούς, άνω των 0,25 ml / lt.

➢ Σε 34 οδηγούς ειδικών κατηγοριών (μοτοσυκλέτες, νέοι οδηγοί), άνω των 0,10 ml /lt.

Ευρύτερο σχέδιο

Ήταν μία διήμερη εξόρμηση –όχι ότι δεν λαμβάνουν χώρα αυτές και άλλες ημέρες- στο πλαίσιο, επισημαίνει η Αστυνομία, της  διενέργειας στοχευμένων δράσεων και συστηματικών τροχονομικών ελέγχων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής,  ως μέρος του ευρύτερου σχεδίου αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας. Αυτές πραγματοποιήθηκαν βραδινές-πρώτες πρωινές ώρες της 22-23.09.2023 σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής για τον εντοπισμό οδηγών που οδηγούν υπό την επίδραση οινοπνεύματος. Στην ειδική εξόρμηση συμμετείχε το σύνολο των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής από κοινού με Αστυνομικούς των Ομάδων Ελέγχου & Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων. Δεν ήταν όμως, το ζητούμενο μόνο ο εντοπισμός οδηγών, που πιάνουν τιμόνι αφού πρώτα καταναλώσουν οινοπνευματώδη.

Επιπλέον βεβαιώθηκαν 1.309 παραβάσεις, που επισείουν διοικητικές ποινές, εκ των οποίων 68, πληροφορεί η Τροχαία επιφέρουν και επιπλέον ποινικές κυρώσεις.

Ειδικότερα:

·       Μη χρήση προστατευτικού κράνους: 94

·       Υπερβολική ταχύτητα: 89

·       Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: 43

·       Χρήση κινητού τηλεφώνου: 36

·       Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη: 22

·       Λοιπές παραβάσεις: 1.025.

Επίσης, ακινητοποιήθηκαν 202 οχήματα και μεταφέρθηκαν 49-εξ αυτών.

Τέλος, αφαιρέθηκαν:

151 άδειες ικανότητας οδήγησης, 137 άδειες κυκλοφορίας, 131 πινακίδες κυκλοφορίας

Η Ελληνική Αστυνομία, καταλήγει η ενημέρωση,  παραμένει προσηλωμένη στην αναβάθμιση της ασφάλειας στους δρόμους, κάτι που αποτυπώνεται στην ποιότητα ζωής για οδηγούς και πεζούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα