Αλλαγές στα Πανεπιστήμια με το σχέδιο «Αθηνά»

Ριζικές αλλαγές με κατάργηση τεσσάρων περιφερειακών πανεπιστημίων, ίδρυση δύο νέων υπερ-ιδρυμάτων στην Αθήνα μέσω συγχωνεύσεων των υπαρχόντων πανεπιστημίων και ΤΕΙ και ξεκαθάρισμα περίπου 100 σχολών ιδίως των ΤΕΙ, περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων το σχέδιο «Αθηνά» που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, θα μειωθούν κατά 94 τα τμήματα στο

φετινό μηχανογραφικό των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, όταν πέρυσι ήταν 480 και τώρα θα είναι 386.

Επίσης, θα υπάρξει αύξηση των εισακτέων στα πανεπιστήμια, κατά 15% και ιδιαίτερα σε σχολές και τμήματα θετικής κατεύθυνσης, ενώ στα ΤΕΙ θα υπάρξει μείωση περίπου 30% σε τμήματα με ομοειδές γνωστικό αντικείμενο.

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως το σχέδιο «Αθήνα», προβλέπει να λειτουργεί ένα ομοσπονδιακού τύπου πανεπιστήμιο, κατά τα πρότυπα της Βρετανίας και Γαλλίας, με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής» στο οποίο εντάσσονται το Γεωπονικό, το Οικονομικό, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Χαροκόπειο.

Οι πόλεις που δεν θα έχουν κανένα τμήμα ή σχολή είναι 12. Πρόκειται για την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το Αίγιο, την Αμαλιάδα, τη Λευκάδα, το Αργοστόλι, τη Ναύπακτο, τη Λειβαδιά, τα Μουδανιά, τη Βέροια, την Έδεσσα και τη Νάουσα.

Στην Αθήνα δημιουργείται Ομοσπονδοτεχνολογικό Ίδρυμα, στο οποίο υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ, ενώ, αναβαθμίζεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο και θα συνδεθεί με τμήματα Ελληνικών Σπουδών πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Τα πανεπιστήμια με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα της περιφέρειας απορροφώνται από άλλα πανεπιστήμια.

Επιπλέον διευκρινήσεις δόθηκαν για το διδακτικό προσωπικό και τους εργαζομένους που δεν θα απολυθούν ή απομακρυνθούν από την εργασία τους, στα τμήματα που συγχωνεύονται ή απορροφώνται. Επίσης, οι φοιτητές των τμημάτων αυτών θα παραμείνουν ώσπου να τελειώσουν τις σπουδές τους, αλλά θα μεταφερθούν στο τμήμα που θα απορροφήσει το δικό τους, σε όποιες περιπτώσεις συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το ίδιο θα γίνει με τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους. Ακόμη, δεν θα εφαρμοστεί το πλαφόν της βάσης του 10.

Το σχέδιο θα σταλεί στα πανεπιστήμια και ο διάλογος θα συνεχιστεί, διαμήνυσε ο υπουργός.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι στόχοι του υπουργείου είναι η ενίσχυση της δωρεάν δημόσιας παιδείας, η αναβάθμιση των ιδρυμάτων και η σύνδεσή τους με τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα