Αλλαγές στη φορολογία από το 2013

Τεκμήρια διαβίωσης, εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών και αποδείξεις έχουν μπει στο στόχαστρο του υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να αναμορφώσει το φορολογικό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, δήλωσε πως δεν μπορούν να υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα παρά μόνο αλλαγές στις υπάρχουσες διατάξεις.

Ο υφυπουργός Οικονομικών υποστηρίζει:

«στη λογική της φορολόγησης όσων δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και όχι της αύξησης της φορολόγησης όσων συμμορφώνονται», ενώ υπογράμμισε ότι το υπουργείο δεν έχει καταλήξει σε κάποια πρόταση για τα εισοδηματικά κριτήρια που θα εφαρμοσθούν για τις φοροαπαλλαγές.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν πρόσθετα φορολογικά μέτρα παραδέχθηκε ότι στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς οι πολίτες δεν αντέχουν νέες επιβαρύνσεις, ενώ καθόρισε τους άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα οι οποίες θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2013 (εκκαθαριστικά 2014).

Αποδείξεις: Δεν θα καταργηθεί το σύστημα αλλά θα ενισχυθεί στοχευμένα

Φόρος ακινήτων: Θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ και ,όπως σημειώνει ο κ. Μαυραγάνης, «θα πρέπει να έχει το ίδιο αποτέλεσμα (δηλ. έσοδα), με δικαιότερη κατανομή του βάρους, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και κλιμάκωση της φορολογίας».

Αντικειμενικές αξίες: Η αύξηση των τιμών δεν κρίνεται ρεαλιστική ,ωστόσο, θα υπάρξουν αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου στοχεύοντας κυρίως στην εύκολη μεταβίβαση σε συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού. Ενδέχεται να υπάρξει και προσαρμογή των συντελεστών φόρου μεταβίβασης σε εκείνα της ΕΕ.

Περιουσιολόγιο: Θα εφαρμοστεί μέσα στο 2013 ώστε από το 2014 να υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα, ενώ , ο υφυπουργός υποστηρίζει ότι εφόσον εφαρμοσθεί πλήρως θα μπορέσει να οδηγήσει σε κατάργηση τεκμηρίων σταδιακά.

Τέλος, για την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης από τον Οκτώβριο, σημειώνει «ότι προκειμένου να ενισχύσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους, θα προωθήσουμε τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε κοινωνικές ομάδες με βάση εισοδηματικά, οικογενειακά και γεωγραφικά κριτήρια».

Πηγή: onlynews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα