Ανάπτυξη με... ανεργία «βλέπει» η Κομισιόν

Ανάκαμψη στο τέλος του 2013 και ανάπτυξη 0,6% το 2014 προβλέπει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις, οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στη σχετική έκθεση η Κομισιόν τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι το 2013 ήταν το έκτο συνεχές έτος ύφεσης, η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του χρόνου,λόγω της τόνωσης της εμπιστοσύνης και τςη βελτίωσςη της ρευστότητας. Σύμφωνα με την Κομισιόν,

παρά την ύφεση η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα βασίζεται κυρίως στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, στην αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν πρόσφατα, καθώς και στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, συμβάλλουν επίσης η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η επιστροφή των καταθέσεων, ωστόσο «η ύφεση θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, φτάνοντας το 2013 στα επίπεδα του 4,2%».

Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι η ανεργία θα πιάσει ταβάνι στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η Επιτροπή αναφέρει ότι η ανεργία αυξήθηκε απότομα το 2012, φθάνοντας στο 24,3%, ενώ προβλέπει ότι το 2013 θα σημειώσει περαιτέρω αύξηση στο 27% και πως το 2014 αναμένεται να μειωθεί στο 26% καθώς η οικονομία ανακάμπτει.

Ακόμη, η Κομισιόν παρατηρεί ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τους μισθούς έχουν ήδη συμβάλει στην απότομη μείωση του κόστους εργασίας και έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα