Ανασχηματισμός ποιότητας και κομματικών ισορροπιών

Του Γιώργου Δημόγερου

Το βαθμολόγιο του πρωθυπουργού έχει ολοκληρωθεί. Ο «μυστικός του σύμβουλος» του Μεγάρου Μαξίμου έχει καταγράψει με πολλές λεπτομέρειες το έργο των υπουργών της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ιδιαίτερα εκείνων των υπουργών που δεν συμμετείχαν άμεσα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και είχαν χρόνο να… αναπτύξουν το ταλέντο τους, τουλάχιστον σε θεσμικά ζητήματα που δεν απαιτούν χρήματα.

Αμέσως

μετά την καταβολή της δόσης των 34 δισ. ευρώ, ο Αντώνης Σαμαράς έχει σχεδιάσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης με δύο στόχους:

- Να ενισχύσει την πολιτική συμμετοχή (άρα και την ευθύνη) των τριών κυβερνητικών εταίρων στη νέα μετά το Μνημόνιο εποχή

- Να ξεκαθαρίσει σε ορισμένους υπουργούς που τον τελευταίο καιρό όχι μόνο δεν σήκωσαν το βάρος της πολιτικής στήριξης της κυβέρνησης αλλά ασχολήθηκαν μόνο με την καλλιέργεια του προσωπικού τους πολιτικού προφίλ, ότι η νέα εποχή απαιτεί γρήγορες αποφάσεις με υπεύθυνη προετοιμασία…

Οι πληροφορίες της «Α» μιλούν με σιγουριά για δύο από τους θεωρούμενους στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά: τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Στην θέση των δύο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας θα επιστρέψουν –με την έγκριση του Ε. Βενιζέλου- δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία όχι μόνον διαθέτουν την εμπειρία να αναλάβουν αμέσως διαχειριστικές ευθύνες αλλά επιπλέον έχουν αφήσει θετικό πρόσημο στην προηγούμενη θητεία τους. Πρόκειται για τους Θάνο Μωραΐτη και Φίλιππο Σαχινίδη, για τους οποίους ο Α. Σαμαράς θεωρεί ότι μπορούν εύκολα να συνεργαστούν αποτελεσματικά με τους υπουργούς Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Στουρνάρα.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τους υπουργούς της ΔΗΜΑΡ, αφού ο κ. Κουβέλης επιμένει να στηρίζει με «αλά καρτ» συμμετοχή στην κυβέρνηση, έχοντας καταψηφίσει τα άρθρα του Μνημονίου για τα εργασιακά.

Το θέμα του ανασχηματισμού θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα μεταξύ των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι επισήμως έχει ανακοινωθεί πως η σύσκεψή τους έχει αποκλειστικά ως αντικείμενο την εξωτερική πολιτική…

 

Keywords
Τυχαία Θέματα