Άνευ προηγουμένου η κρίση στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός βρισκόμενος στις Βρυξέλες (17/09), μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε ότι το μέλλον είναι η ανταγωνιστικότητα, η αλληλεγγύη και η ανάπτυξη.

Ο Αντώνης Σαμαράς, σημείωσε ότι στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα υπάρξει στενή συνεργασία με το ευρωκοινοβούλιο, αναγνώρισε τον προσανατολισμό του κ. Σουλτς στην ανάπτυξη και έκανε λόγο για μια άνευ προηγουμένου κρίση στην Ελλάδα.

Ο

κ. Σουλτς, είπε ότι είχε μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ελληνική προεδρία που έρχεται το 2014 και ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη υποστηρίζει την Ελλάδα που αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις.

Επισήμανε την σημαντικότητα του γεγονότος ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα ενώ στάθηκε και στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την χώρα μας.

Παράταση χρόνου θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός

Ασφυκτικά κυλάει ο χρόνος για την Ελληνική κυβέρνηση καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό και το ύψος αυτού. Το Μαξίμου επιδιώκει να κερδίσει χρόνο καθώς θεωρείται σχεδόν σίγουρο που θα χρειαστεί και νέα οικονομική βοήθεια των εταίρων μας με ότι συνεπάγεται αυτό (νέα μέτρα).

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαραράς, θα συναντηθεί διαδοχικά στις Βρυξέλες (17/09) με τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι, για τις παραμέτρους του ελληνικού προγράμματος στήριξης.

Οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, όταν ο κ. Σαμαράς προγραμματίζεται να συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Μπορεί η κυβέρνηση μέσω του Σίμου Κεδίκογλου, να επιχειρεί να πείσει ότι αντικείμενο των συζητήσεων του κ. Σαμαρά δεν θα είναι το ελληνικό πρόγραμμα αλλά μόνον η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε., ωστόσο στις επαφές σίγουρα θα τεθούν και άλλα θέματα.

Η πίεση που ασκείται μέσω των εργαζομένων και ο φόβος για επιβολή νέων μέτρων οδηγεί την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί η κοινωνία.

Στην ουσία επιχειρείται να κερδηθεί χρόνος γιατί δε διαφαίνεται τρόπος να μην παρθούν μέτρα και να συνομολογηθεί ένα νέο μνημόνιο .

Οι βασικοί άξονες που θα απασχολήσουν τις συναντήσεις του κ. Σαμαρά θα είναι:

Οριστικοποίηση των μέτρων εξοικονόμησης για τη διετία 2015-2016, αλλά και στον καθορισμό του ύψους τους.

Ολοκλήρωση της επικείμενης αξιολόγησης από την τρόικα.

Εξασφάλιση λύσης για το κενό χρηματοδότησης το 2014.

Διάγνωση των διαθέσεων της Ε.Ε. έναντι της προοπτικής ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα