«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο «σπασίματος» των δόσεων

Επιφυλακτικοί είναι οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας, αντιλαμβανόμενο το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ευρεία διυπουργική σύσκεψη και εν όψει της έναρξης του επανελέγχου από την τρόικα, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος.

«Ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη έως το Eurogroup της 8ης Ιουλίου», τόνισε ο αξιωματούχος, ενώ ερωτηθείς εάν η δόση των 8,1 δισ. ευρώ θα δοθεί σε «δόσεις», ανάλογα με την

υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, είπε «ελπίζουμε πως όχι».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, παράγοντες του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι προτείνεται στην τρόικα ως ισοδύναμο μέτρο για το κλείσιμο της «τρύπας» στον ΕΟΠΠΥ, την όποια υπέρβαση δαπάνης να τη χρεώνονται τα διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές.

Τέλος, οι παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιβεβαίωσαν την πρόθεση να ζητήσουν παράταση για τη διαθεσιμότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

τονίζοντας: «ό,τι σας έχουμε πει έως τώρα ισχύει».

Στη διυπουργική σύσκεψη, μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί Υγείας, Αντώνης Μπέζας και Ζέτα Μακρή.

Διαπραγματεύσεις με μια σειρά από «αγκάθια»…

Μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να κλείσουν έφερε ξανά στην Ελλάδα τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι θα έχουν σήμερα (Δευτέρα) το απόγευμα συνάντηση με την ελληνική πλευρά στο υπουργείο Οικονομικών.

Η τρόικα, όπως φαίνεται, δεν σκοπεύει να δώσει την τρίμηνη παράταση που ζητά η Ελλάδα, καθώς ανάμεσα στους ανασταλτικούς παράγοντες για χαλάρωση από την πλευρά των Βρυξελλών είναι το γεγονός ότι μετά τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους που θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς, θα ακολουθήσουν άλλοι 12.500 έως τον Δεκέμβριο. Οι προϋποθέσεις αυτές όμως δεν μπορούν να μετατεθούν για το 2014.

Κυβέρνηση και τρόικα θα τα «βάλουν κάτω» προκειμένου να βρουν τρόπο να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό για το 2013, το οποίο υπολογίζεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η κάλυψη του κενού αυτού είναι ιδιαίτερα σημαντική, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η επόμενη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

Η διαθεσιμότητα ξανά στο προσκήνιο

Όπως συμβαίνει στις τελευταίες διαπραγματεύσεις, έτσι και σε αυτή το θέμα της διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων είναι από τα κορυφαία της ατζέντας και αυτό γιατί συνδέεται με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία έχει ήδη εκταμιευθεί.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει το προσεχές εξάμηνο ως χρονικό όριο για την επίτευξη του στόχου θεωρώντας ότι το «κλειδί» βρίσκεται στην απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επίσπευση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων για περίπου 4.000 - 6.000 συμβασιούχους του Δημοσίου. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει χρονική παράταση για την εφαρμογή της κινητικότητας στο δημόσιο έως το Σεπτέμβριο.

Οι δανειστές από την άλλη, εκτός των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα, θα ζητήσουν την ίδια μοίρα για άλλους τόσους έως τον Δεκέμβριο.

Η τρύπα του ΕΟΠΥΥ

«Αγκάθι» όμως παραμένει και το θέμα του ΕΟΠΥΥ, καθώς αμφότεροι καλούνται να βρουν τρόπο να κλείσει η «τρύπα» του, η οποία είναι πρωτίστως «ένοχη» για το νέο δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013 - 2014. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο υπουργείο Υγείας είχε εγκατασταθεί, πριν από τον ανασχηματισμό, ειδικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο εξέταζε τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνονταν από την ελληνική πλευρά για το κλείσιμο της «τρύπας».

Στις συζητήσεις όμως θα γίνει αναφορά και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν αντλήσει από τον προϋπολογισμό μεγαλύτερο ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης από αυτό που τους αναλογεί. Μεταξύ άλλων, αναμένονται περικοπές σε φάρμακα, νοσήλια και δαπάνες Υγείας μετά τη διαπίστωση ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ έχει ξεφύγει από κάθε πρόβλεψη.

Ο «πονοκέφαλος» με τον φόρο ακινήτων

Διαπραγματεύσεις τρόικας-κυβέρνησης χωρίς φορολογία δεν γίνονται και αυτή τη φορά «φιγουράρει» κυρίως ο Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα από το 2014 στις συζητήσεις. Η τρόικα κάνει λόγο για πολυπλοκότητα, με 33 συντελεστές φόρου και αδυναμία είσπραξης από τις εφορίες. Την ίδια στιγμή ζητούν να μειωθούν, σε 4 από 5 οι δόσεις για την πληρωμή του χαρατσιού για το 2013.

Παράλληλα, η τρόικα ζητεί και την αναθεώρηση των διάφορων φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν.

Και ο ιδιωτικός τομέας στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, η τρόικα ζητά αύξηση του ποσοστού των απολύσεων, ειδικά σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων ή συγχωνεύσεων. Οι αλλαγές στο καθεστώς των απολύσεων θα αφορά τόσο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, τράπεζες) όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να ζητηθεί η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% στο 10% για επιχειρήσεις με πάνω από 150 υπαλλήλους. Στο στόχαστρο της τρόικας όμως μπαίνει και ο ήδη μειωμένος κατώτερος μισθός, καθώς η τρόικα ζητά να εκδοθεί έως της 15 Ιουλίου πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που θα προβλέπει μηχανισμό για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Ο μισθός θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση, όπως έχουν συμφωνήσει υπουργείο Εργασίας και τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα