Ανοίγει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών

Συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σήμερα στις 15.00, προκειμένου να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανοίγοντας τον κύκλο των διερευνητικών εντολών.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, στις 13.00 ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος

θα παραδώσει το εκλογικό αποτέλεσμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Μια ώρα αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος θα υποβάλει την παραίτηση του προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Μόλις λάβει την εντολή ο κ. Σαμαράς πρέπει μέσα σε τρείς μέρες, να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό, τότε η εντολή θα περάσει στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Σε περίπτωση που δεν κατορθωθεί ούτε αυτό, εντός τριών ημερών, τότε η εντολή θα περάσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να διερευνηθεί για τρεις ημέρες και η τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Αν τελεσφορήσει κάποια από τις τρεις εντολές, τότε στις 17 Μαΐου, όπως ορίζει, το προεδρικό διάταγμα με το οποίο διαλύθηκε η προηγούμενη Βουλή, θα συγκληθεί η νέα Βουλή η οποία θα κληθεί να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση και να υπερψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Παπούλιας θα καλέσει σε συνάντηση τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και θα επιδιώξει το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης προκειμένου να διενεργηθούν άμεσα εκλογές.

Αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια τότε ο κ. Παπούλιας θα αναθέσει -κατά το Σύνταγμα- στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, προκειμένου να διενεργηθούν οι εκλογές.

Ο κ. Σαμαράς στη χθεσινή του δήλωση σημείωσε ότι θα επιχειρήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση με στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τις τροποποιήσεις στο μνημόνιο.

πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα