Ανοίγει τις πύλες του το Πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο στο Γκάζι

Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, ο χώρος που στεγάζει την «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, ανοίγει σήμερα για το κοινό σχεδόν 30 χρόνια μετά το κλείσιμό του ως το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο της Αθήνας. Η είσοδος για σήμερα είναι ελεύθερη.

Συνδυάζοντας την παλιά με τη σύγχρονη χρήση του, ο χώρος μετατρέπεται σε Μουσείο. Το τεχνολογικό θαύμα μιας άλλης εποχής ζωντανεύει στο καλύτερα σωζόμενο εργοστάσιο φωταερίου στην

Ελλάδα, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τεχνολογίας και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, καθώς σώζεται το μεγαλύτερο μέρος των κτιριακών του εγκαταστάσεων και - σχεδόν ακέραιο - ένα μεγάλο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού.

Μέσα από αυθεντικά αντικείμενα, μηχανήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα και βιντεοπροβολές, που αναδεικνύουν τη βιομηχανική κληρονομιά και αρχαιολογία, την επιχειρηματικότητα τη εποχής, τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο και τις παλαιές και νέες μορφές ενέργειας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα - έως σήμερα «ξεχασμένο» - κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας.

Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας ιδρύθηκε το 1857, μόλις τρία χρόνια μετά το μεταξουργείο Δουρούτη, για να καλύψει την ανάγκη της πόλης για δημόσιο φωτισμό. Οι δύο αυτές πρώτες βιομηχανίες της Αθήνας θα σημαδέψουν την πολεοδομική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας παρείχε φωτισμό και ενέργεια στην πόλη για σχεδόν 130 χρόνια, μέχρι το 1984 οπότε έκλεισε οριστικά.

Η σημασία του υπήρξε καθοριστική στην ανάπτυξη της Αθήνας. Συνέβαλε σημαντικά στον εκσυγχρονισμό της πρωτεύουσας, άλλαξε το χαρακτήρα της οικιακής ζωής των κατοίκων της και προσέδωσε ένα γενικότερο χαρακτηριστικό στο ύφος της, αυτό μιας πόλης σύγχρονης, οικονομικά ανεξάρτητης, με βιομηχανική δραστηριότητα, κατά τα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων της εποχής.

Από το 1999, ο χώρος λειτουργεί με την επωνυμία «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων και αποκτά πλέον διπλή λειτουργία, ως χώρος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και ως το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα