Άνοιξε ο… ασκός της Lagarde…

Η λίστα Φαλσιανί, που στην Ελλάδα όλοι αποκαλούν «λίστα Λαγκάρντ», άνοιξε και αποκαλύπτει πολλά «επώνυμα λαβράκια». Υπάρχουν και άλλοι κατάλογοι μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού που έκρυψαν τα λεφτά τους από τις φορολογικές αρχές και σήμερα αντιμετωπίζουν τις «προσκλήσεις της Εφορίας». Από τους 2.062 καταθέτες οι περισσότεροι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» των ποσών που αναγράφονται. Το ΣΔΟΕ ξεκίνησε ήδη την αποστολή των πρώτων σημειωμάτων, δηλαδή

τις πρώτες «καμπάνες» προς εκείνους που έστειλαν εμβάσματα δισεκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό την προηγούμενη 3ετία, χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται εμβάσματα ύψους 7 δισ. ευρώ και αν οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν δικαιολογήσουν εγκαίρως τα ποσά αυτά ή δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση, τότε οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων και επιβολή φόρων και προστίμων για τα αδήλωτα εισοδήματα.

• Η αρχική λίστα περιλάμβανε 54.000 πρόσωπα με εμβάσματα συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ στο διάστημα 2009-2011.

• Από αυτούς υπό έλεγχο βρίσκονται 25.500, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχειά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και του ΣΔΟΕ εμφανίζουν «προβληματικό» πόθεν έσχες, καθώς δεν δικαιολογεί τις καταθέσεις που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό.

Το ΣΔΟΕ απόστειλε πρόσφατα προειδοποιητική επιστολή στους πρώτους 14.000 καταθέτες, για τους οποίους υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι φυγάδευσαν «μαύρο χρήμα» στο εξωτερικό και σύντομα θα αποσταλούν και άλλες 10.000 επιστολές στους υπολοίπους καταθέτες.

Με το ειδοποιητήριο καλούνται εντός 20 ημερών από τη λήψη του να δώσουν εξηγήσεις για τα κεφάλαια που είχαν στη διάθεσή τους και προκύπτουν με βάση τις δηλώσεις τους. Στο ίδιο διάστημα οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν στην εφορία τους πλήρη φάκελο δικαιολογητικών με όλα τα αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μέχρι το 2004, αλλά και στοιχεία που να αποδεικνύουν το ακριβές ποσό του εμβάσματος στο εξωτερικό ή που να αποδεικνύουν ότι το όλο έμβασμα δεν ανήκει στο πρόσωπο που εμφανίζεται στα στοιχεία των τραπεζών.

Αν δεν μπορούν να αποδείξουν ότι τα κεφάλαια που έβγαλαν στο εξωτερικό είναι νόμιμα και έχουν πληρωθεί οι οφειλόμενοι φόροι ή αν δεν κάνουν συμπληρωματική φορολογική δήλωση για τα κεφάλαια αυτά, θα τους επιβληθεί φόρος με συντελεστή 45% μαζί με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ενεργοποίησε την ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία καλούνται οι ύποπτοι φοροδιαφυγής να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκρυψαν και να πληρώσουν βεβαίως τους έξτρα φόρους. Μέχρι σήμερα, κανένας δεν έχει υποβάλλει δήλωση, στοιχείο το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτικό της αποτελεσματικότητας της πίεσης που ασκείται, καθώς και η εφαρμογή άνοιξε με καθυστέρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άνοιξε …, Lagarde…,anoixe …, Lagarde…