«Άνοιξε» το 19ο συνέδριο του ΚΚΕ η Αλ. Παπαρήγα

Ξεκίνησε τις διαδικασίες του, το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, με την γ.γ. του κόμματος να δείχνει το στίγμα μιλώντας στην εναρκτήρια ομιλία της για «αγώνα κατά των βάρβαρων και αντιλαϊκών μέτρων». Στο συνέδριο που διεξάγεται στον Περισσό η κ. Παπαρήγα επανέλαβε την πρόταση για μονομερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από την ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε και στις διαφορές στις θέσεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Απαιτείται

να απαλλαγούμε από κάθε πνεύμα πρακτικισμού, χαλαρότητας, προχειρότητας, ώστε όλα τα σφυριά να χτυπάνε στον ίδιο στόχο: Να συσπειρώνονται οι αντιμονοπωλιακές αντικαπιταλιστικές δυνάμεις στη βάση της κοινής δράσης και με τα δικά τους καθήκοντα κατά κλάδο και χώρο. Κάθε όργανο, από την ΚΕ ως την ΚΟΒ, κάθε στέλεχος και μέλος, πρέπει να αισθανόμαστε ως επιτελείο μάχης και μαζί αναπόσπαστο τμήμα του εργατικού-λαϊκού κινήματος» τόνισε μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι «η επαναστατική αλλαγή στην Ελλάδα θα είναι σοσιαλιστική. Κινητήριες δυνάμεις της επανάστασης θα είναι η εργατική τάξη ως ηγετική δύναμη, οι μισοπρολετάριοι, η φτωχή αγροτιά και τα πιο καταπιεσμένα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων της πόλης».

«Είναι άλλο πράγμα η προτεινόμενη από μερικούς αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ ή η άποψη ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ, και άλλο η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ» ανέφερε η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας:

«Είναι άλλη η πρόταση του ΚΚΕ για διακυβέρνηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας και άλλη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς ή με κορμό την Αριστερά. Στη μια περίπτωση έχουμε ριζική αλλαγή πολιτικής εξουσίας, στην άλλη αλλαγή κυβέρνησης που θα κινηθεί στην ίδια τροχιά με την προηγούμενη, από τη στιγμή που ο ηγέτης των αποφάσεων και των επιλογών για την ανάκαμψη θα είναι τα μονοπώλια, το κεφάλαιο».

Η γγ του ΚΚΕ τόνισε πως «το ότι η διέξοδος από την κρίση, δεν αποτελεί από μόνη της κρίκο για την ανάκαμψη του κινήματος αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όχι μόνο τα κυβερνητικά, άλλα και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα δε θέλουν να αναγνωρίσουν το χαρακτήρα της κρίσης ως κρίσης υπερπαραγωγής, υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, ως φαινόμενο που πηγάζει από τη φύση, το χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος».

Εργατική αντεπίθεση…

«Η πάλη κατά των συνεπειών της κρίσης, η αποτροπή μεγαλύτερης χρεοκοπίας του λαού, η διέξοδος από την κρίση υπέρ του λαού μπορεί να αποτελέσει, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κρίκο για την οργάνωση της εργατικής, λαϊκής αντεπίθεσης, να γίνει εφαλτήριο για την όσο γίνεται πιο μαζική υποστήριξη του αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, σε συνδυασμό με την πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχής της ελληνικής αστικής τάξης», υποστήριξε η κ. Παπαρήγα.

Από την κριτική της γ.γ. του ΚΚΕ δεν μπορούσε να μην συμπεριληφθεί η κυβέρνηση και οι χειρισμοί στα εθνικά θέματα: «έχει χαράξει γραμμή και όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, με κύριο στόχο να λυθούν τα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων που θα αναλάβουν τη μελέτη έως και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα ως και αδιαφορώντας για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και όπου αλλού θα αμφισβητηθούν στην πορεία».

«Το κουβάρι είναι τόσο μπερδεμένο και σχετικά με την περιοχή του Αιγαίου και του Ιονίου και νότια της Κρήτης, λόγω των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και της πολιτικής της κυβέρνησης, ώστε απαιτείται στενή παρακολούθηση των εξελίξεων και επαγρύπνηση» τόνισε.

Οι εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν το πρωί της Πέμπτης, 11 Απριλίου, με την προβολή ενός αφιερώματος στην ιστορία του ΚΚΕ, και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, οπότε και εκλέγεται η νέα Κεντρική Επιτροπή και η Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.

Παρόντες στην έναρξη του Συνεδρίου ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα