Αντίστροφη μέτρηση

-Στο φουλ οι προετοιμασίες για την κρίσιμη συνάντηση με την τρόικα

-Το σχέδιο Σαμαρά

-Αρχίζει διπλωματική εκστρατεία στην Ευρώπη

-Οι διεργασίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων

Η ώρα της αλήθειας και της πρώτης ουσιαστικής αναμέτρησης με την τρόικα πλησιάζει. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται στην Αθήνα στις 24 του μήνα, δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη, και στη συνέχεια θα έχουν τις συναντήσεις που θα κρίνουν εν πολλοίς την πορεία των πραγμάτων

για τη χώρα, αν και το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν άμεσα αποφάσεις.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Από το γενικότερο κλίμα που θα επικρατήσει όμως είναι φανερό ότι θα «φανεί» ποιες τάσεις και κατευθύνσεις διαμορφώνονται. Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει από τη δική της πλευρά πώς και προς τα πού βαδίζει. Έχει προσδιορίσει ποιες είναι οι προτεραιότητές της, σε ποια σημεία θα δώσει μέχρι τέλους τη μάχη για να την κερδίσει και σε ποιους τομείς θα επιταχύνει τη δράση της.

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Χρειάζεται μεγάλος αγώνας για να κερδίσουμε τη μάχη με τους πιστωτές», όπως διαμηνύει με κάθε ευκαιρία το Μέγαρο Μαξίμου. Η επαναδιαπραγμάτευση, η επιμήκυνση και οι βελτιώσεις στους όρους του οικονομικού προγράμματος είναι τα στοιχεία που διεκδικεί η χώρα μας, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος εκ των πραγμάτων μέχρι του σημείου να θεωρούνται δεδομένα. Στην παρούσα χρονική περίοδο και ενώ το κλίμα στην ευρωζώνη είναι ρευστό, πρωτεύει -όπως τονίζεται- να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, να δοθούν θετικά δείγματα γραφής και μετά να τεθεί το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Ο κ. Σαμαράς, όπως τονίζουν οι στενοί συνεργάτες του, θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει τις καλύτερες, όσο το δυνατόν, συνθήκες, πριν ο ίδιος θέσει σε υψηλό επίπεδο το ζήτημα της επιμήκυνσης. «Όλα πρέπει να γίνουν με προσοχή και δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε μια διαπραγματευτική ήττα», λένε χαρακτηριστικά. Στους αρμόδιους κύκλους άλλωστε είναι ακόμη νωπά όσα συνέβησαν το περυσινό καλοκαίρι, με την κρίση που είχε δημιουργηθεί στις σχέσεις της τότε κυβέρνησης υπό τον Γ. Παπανδρέου και με υπουργό Οικονομικών τον Ευ. Βενιζέλο με την τρόικα, την αποχώρησή της και τα όσα αρνητικά ακολούθησαν για τη χώρα.

Επίθεση

Ο πρωθυπουργός θα κάνει ο ίδιος ταξίδια στο εξωτερικό για να χτίσει γέφυρες συνεργασίας με ομολόγους του και να αλλάξει την εικόνα της χώρας. Το βασικό του όπλο, παράλληλα με τις προσπάθειες της χώρας μας, είναι η κρίσιμη κατάσταση που υπάρχει στην ευρωζώνη και κυρίως το πρόβλημα που έχει μεταφερθεί και στις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Ψηλά στην ατζέντα είναι η συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ήδη προετοιμάζεται το ταξίδι του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο και είναι πολύ πιθανό να γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Πρώτος σταθμός θα είναι πάντως το Παρίσι. Στην γαλλική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο οι απόψεις τους ταυτίζονται

Keywords
Τυχαία Θέματα