Απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών

«Φως» στις τρισάθλιες συνθήκες κράτησης χιλιάδων μεταναστών στα κέντρα κράτησης στην Ελλάδα ρίχνει έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), η οποία αναφέρει ότι ζουν χωρίς φως, θέρμανση, εξαερισμό, με ελλιπή διατροφή και περιορισμένη δυνατότητα σωματικής κίνησης. Όπως αναφέρεται μάλιστα, στα κέντρα κράτησης στοιβάζονται ασυνόδευτοι ανήλικοι με ενήλικες στον ίδιο χώρο, χωρίς να λαμβάνεται καμία μέριμνα προστασίας.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2013 οι ΓΧΣ

προσέφεραν ιατρικές υπηρεσίες και ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο σε χώρους κράτησης στον Έβρο, στην Κομοτηνή και στο Παρανέστι Δράμας, αντιμετωπίζοντας 1.908 ιατρικά περιστατικά, εκ των οποίων σε 231 έγινε παραπομπή για δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Οι συχνότερες διαγνώσεις αφορούσαν δερματικές ασθένειες (19,6%), λοιμώξεις του αναπνευστικού (15,8%), γαστρεντερικά προβλήματα (14,6%), μυοσκελετικά προβλήματα (13,8%), ψυχικές και ψυχιατρικές διαταραχές (5,1% και 2,5%). Τέλος καταγράφηκαν αρκετά περιστατικά τραυματισμών-ακούσιων (4,1%) και εκούσιων (3%).

Από τα πιο σοβαρά ιατρικά περιστατικά στους χώρους κράτησης ήταν κρούσματα ψώρας, διαβήτης, καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, σοβαρή αρθρίτιδα, επιληψία, ψυχικές διαταραχές, περιστατικά αυτοτραυματισμών, απόπειρες αυτοκτονίες. Κατέγραψαν, επίσης, περιστατικά ακούσιων τραυματισμών που συνδέονται με τις ανεπαρκείς συνθήκες διαβίωσης και περιστατικά εκούσιων τραυματισμών που οφείλονται σε άσκηση σωματικής βίας.

Την ίδια στιγμή, υπήρξε καταγραφή δεκάδων περιπτώσεων ανήλικων ατόμων, που πιθανότατα έχουν λανθασμένα καταγραφεί ως ενήλικες. Δεδομένης της έλλειψης πρωτοκόλλου που να ορίζει τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις και τη διαδικασία εξακρίβωσης της ανηλικότητας τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά που για τον οποιονδήποτε λόγο καταγράφηκαν λανθασμένα ως ενήλικες παραμένουν κρατούμενα για μήνες σε απαράδεκτες συνθήκες και χωρίς καμία προστασία.

Τα σοβαρότερα κενά που εντόπισε η οργάνωση στα κέντρα κράτησης που επισκέφθηκε είναι:

Διακοπή για διάστημα μηνών της παροχής ιατρικής βοήθειαςΣοβαρά εμπόδια στη διασύνδεση με τις τοπικές μονάδες υγείαςΣοβαρή ανεπάρκεια του συστήματος προστασίας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.Απουσία πρόβλεψης για άμεση άρση της κράτησης σοβαρών ιατρικών περιστατικώνΑνεπαρκέστατες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσηςΠολύ μεγάλος χρόνος κράτησης

Οι ΓΧΣ αναφέρουν ότι οι συνθήκες κράτησης είναι πολύ κατώτερες των ελάχιστων προδιαγραφών και στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, καθώς και σε υποτυπώδεις χώρους κράτησης υπό την ευθύνη του Λιμενικού Σώματος.

Τονίζουν, τέλος, την ανάγκη επίσπευσης της λειτουργίας της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και στα νησιά και δημιουργίας χώρων προσωρινής φιλοξενίας σε συνέχεια της λειτουργίας του πρώτου Κέντρου Πρώτης Υποδοχής που λειτουργεί από τον Μάρτιο στον Έβρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα