Από συνταξιούχους, ανέργους και αναπήρους ζητάει τα 7,6 δισ. η κυβέρνηση

Αποδομείται το κοινωνικό κράτος, καθώς η κυβέρνηση για την εξοικονόμηση 12,5 δισ. ευρώ προχωράει σε περικοπές σε δημόσια νοσοκομεία, δήμους, ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνικές παροχές. Επιπλέον, τα 7,6 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο θα προέλθουν από συνταξιούχους, αναπήρους, ανέργους, πολύτεκνες οικογένειες και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Τα μέτρα που εισηγείται το οικονομικό επιτελείο στην τρικομματική κυβέρνηση προβλέπουν μειώσεις ακόμη και σε συντάξεις των 600 ευρώ, κατάργηση όλων των επιδομάτων

που απέμειναν μετά την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης για όλους του συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, απώλεια άνω των 450 ευρώ για τις αγροτικές συντάξεις και δραματική μείωση των κρατικών δαπανών για τα δημόσια νοσοκομεία.

Επίσης οι δημόσιοι υπάλληλοι θα απολέσουν επιπλέον 10% έως 15% από την κατάργηση των επιδομάτων 13ου και 14ου μισθού ενώ λήγει και η δυνατότητα επιδόματος ανεργίας για οικοδόμους και υπαλλήλους του τουριστικού τομέα. Οι περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα πρόνοιας και αναπηρίας, εποχικά επιδόματα ανεργίας θα ανέλθουν στο μυθώδες ποσό των 7,6 δισ. ευρώ, έναντι του αρχικώς προϋπολογισθέντος ποσού των 4,5 δισ.

Οι μειώσεις στις συντάξεις θα υπολογισθούν επί του αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης, ενώ στα προνοιακά επιδόματα (συμπεριλαμβανομένων και αυτών για την πολύτεκνη οικογένεια) θα γίνουν και περικοπές και θα εφαρμοστούν αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια.

Από το γραφείο του κ. Στουρνάρα πέρασε σήμερα το πρωί και ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλης για να διερευνήσει τις προθέσεις του υπουργείου πάνω στο ζήτημα του μισθολογίου των λιμενικών (εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια). Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μουσουρούλης έφυγε με άδεια χέρια, καθώς, βάσει των επιταγών της τρόικας, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι οι περικοπές σε όλο το εύρος των ειδικών μισθολογίων είναι αναπόφευκτες. Αυτό που συζητείται είναι οι λιμενικοί όπως και άλλοι ένστολοι να περιλαμβάνονται στην τελευταία ταχύτητα των περικοπών που θα έχουν ποσοστό μείωσης 5 έως 8% σε αντίθεση με τις λοιπές κατηγορίες που θα υποστούν μεγαλύτερες ποσοστιαίες περικοπές.

Για τους μεν ιατρούς του ΕΣΥ και καθηγητές πανεπιστημίου προβλέπονται μειώσεις 12-15% για δε δικαστικούς και διπλωμάτες προβλέπεται οι μεγαλύτερες μειώσεις να ξεπεράσουν το 20%.

Ωστόσο, από το ΥΠΟΙΚ πέρασαν σήμερα και εκπρόσωποι των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) στους οποίους ανακοινώθηκε ότι δε θα αποφύγουν τις περικοπές στα επιδόματα που λαμβάνουν οι οποίες θα είναι τέτοιου ύψους ώστε να το οδηγήσουν στα επίπεδα του 2007 – 2008. Εννοείται ότι οι περικοπές θα αφορούν όλο το εύρος των κοινωνικών επιδομάτων (από ανύπαντρων θυγατέρων μέχρι ΕΚΑΣ).

Και η σκυταλοδρομία των περικοπών συνεχίζεται και στις επόμενες ημέρες, παρόντων των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας και εν αναμονή της ηγεσίας της, στα μέσα της επόμενης εβδομάδα στην Αθήνα.

Ειδικά μισθολόγια

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της περικοπής των ει

Keywords
Τυχαία Θέματα