Από τον Σημίτη στον Παπαπανδρέου και μετά Βενιζέλος

Τον τελευταίο λόγο είχε ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στο συμπόσιο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 39 χρόνων από την ίδρυση του Κινήματος την Τρίτη και Τετάρτη, 3 και 4 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα. Παρόντες και οι δύο πρώην αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης

και Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του στις 4 Σεπτεμβρίου, έστειλε μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της δημοκρατικής παράταξης, αλλά και εθνικής και κοινωνικής ευθύνης προς τον ελληνικό λαό.

Αναφερόμενος στη ρήξη του ΠΑΣΟΚ με ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής του βάσης, υποστήριξε ότι η επιλογή που έκανε το Κίνημα ήταν η καλύτερη στο όνομα της εθνικής ανάγκης και της «αλήθειας που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε κατάματα».

Με διάθεση αυτοκριτικής είπε, πως έπρεπε να επιμείνει το Μάιο του 2010 μέχρι τέλους, στην πρόταση του για υπερψήφιση του πρώτου μνημονίου με αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων και 180 ψήφους.

«Θα ήταν πολύ πιο δίκαιη ιστορικά η κατανομή της ευθύνης στις πολιτικές δυνάμεις κατά το μετρό της συμμετοχής τους στη άσκηση της εξουσίας τις κρίσιμες περιόδους», εκτίμησε, ενώ για όσους διαχωρίζουν τη θέση τους από το πρώτο πρόγραμμα, αλλά συμφωνούν με το δεύτερο, επεσήμανε ότι μπορεί να είναι το δεύτερο πρόγραμμα αυτό που έπρεπε να έχει υιοθετηθεί εξαρχής, αλλα χωρίς το πρώτο πρόγραμμα δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δεύτερο.

«Το ΠΑΣΟΚ αδικείται πρωτίστως επειδή το αδικούμε εμείς οι ίδιοι. Γιατί εμείς οι ίδιοι δεν υπερασπιζόμαστε με την ένταση που πρέπει θεμελιώδεις ιστορικές επιλογές», τόνισε.

Αναφερόμενος στη συνεργασία με τη Ν.Δ., ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ μετέχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους εθνικής ανάγκης. «Δεν κυβερνάμε μόνοι μας. Είμαστε ο δεύτερος σε κοινοβουλευτική δύναμη εταίρος. Ούτε όμως η ΝΔ κυβερνά μόνη της. Για όλα απαιτούνται συμφωνίες και συμβιβασμοί, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο σύμπραξης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ -όπως είχε ζητήσει ο Δημήτρης Ρέππας - και αναρωτήθηκε σε ποια προγραμματική βάση μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε επαφή και συζήτηση με ένα χώρο η ηγεσία του οποίου «βασίζει την ύπαρξή του στη συκοφάντηση, την υπονόμευση, την ακύρωση όχι απλά και μόνο του σημερινού ΠΑΣΟΚ, αλλά της ιστορικής διαδρομής της παράταξης».

Με αφορμή και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις διπλές εκλογές του 2012, παρατήρησε πως «είναι πολύ δύσκολο να μετάσχεις στην ευθύνη, να τη μοιραστείς» για να προσθέσει:

«Αριστερός λόγος δεν είναι η υπεράσπιση της ακινησίας και του συντεχνιασμού. Δεν μπορούμε επειδή θέλουμε να αποφύγουμε μια δύσκολη αλήθεια να αποδεχτούμε έναν εύκολο λαϊκισμό που χαϊδεύει τα αυτιά, αναπαράγοντας αδιέξοδες καταστάσεις».

«Κλείνει το μάτι» στη ΔΗΜΑΡ

Για τη ΔΗΜΑΡ τέλος, της καταλόγισε ότι έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω και τώρα αμφιταλαντεύεται μεταξύ εθνικής ευθύνης και αντιπολιτευτικής ευκολίας, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη θεμελιώδη επιλογή που και η ίδια έκανε μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Ο κ. Βενιζέλος δεν απέκλεισε όμως πιθανή συνεργασία ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ και άλλων όμορων δυνάμεων και κινήσεων στις ευρωεκλογές.

Ενόψει των δημοτικών εκλογών ο κ Βενιζέλος είπε οτι είναι η μεγάλη ευκαιρία των τοπικών κοινωνιών να κάνουν επιλογές αξιοκρατικές, ενωτικές και προοδευτικές και το ΠΑΣΟΚ θα τις στηρίξει.

Νωρίτερα στο βήμα είχαν ανέβει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Σημίτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα